Reparatie lame de stergator fara rama. Refacerea lamei ștergătoarelor pe cont propriu
În condiții meteorologice nefavorabile, siguranța traficului depinde direct de operabilitatea sistemului de curățare a sticlei. Prin urmare, dacă periile lasă dungi pe sticlă, este timpul să ne gândim la restabilirea performanței ștergătoarelor.

Există mai multe moduri prin care puteți restabili performanța „ștergătoarelor”. Cea mai simplă, dar costisitoare, este instalarea de perii noi. Este mai accesibil pentru finanțare să restaureze cadrul de susținere și să înlocuiască elementul de cauciuc al vechilor perii.
Criterii de alegere
Gama de lame de ștergător de pe piața ucraineană a pieselor auto este destul de mare. Sunt reprezentate mărci precum Bosch, Champion, Trico, SWF DuoTec, Valeo, Klaxcar, Aldi, Alka etc.. Mai mult, aproape fiecare brand poate satisface nevoile unui parc mare de mașini. Lamele de perie sunt disponibile în silicon, grafit-silicon, teflon și doar cauciuc. Toate materialele au coeficienți de frecare și elasticitate diferiți, prin urmare caracteristicile acestor produse diferă. Cele din silicon își păstrează mai bine elasticitatea la temperaturi sub zero, așa că funcționează bine iarna și se uzează mai puțin. Grafitul și teflonul oferă un coeficient scăzut de frecare, ceea ce face ca aceste perii să fie durabile și silențioase.
Elementele de cauciuc (lamele) sunt rare pe piață. Dar dacă nu este posibil să cumpărați „ștergătoare” bune, atunci folosirea unui astfel de „kit de reparații” este cea mai optimă modalitate de a rezolva problema. Trebuie amintit că prin instalarea de lame noi, este posibil să nu se obțină o îmbunătățire vizibilă a calității curățării. Acest lucru se datorează balamalelor libere ale cadrului de sprijin al periei. Operabilitatea balamalelor metalice poate fi restabilită prin eliminarea jocului de sine stătător, dar cele din plastic nu sunt reparabile. Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare atunci când cumpărați noi „ștergătoare”.
Resursa periilor depinde nu numai de calitatea acestora, ci și de respectarea regulilor de funcționare. Dacă sunt încălcate, durabilitatea „Ștergătoarelor” poate fi redusă de două sau trei ori, adică vor dura nu doi sau trei ani, ci doar un an.
In balamalele unor stergatoare ieftine de parbriz, jocul este crescut chiar inainte de instalare, asa ca este indicat sa le verificati "rigiditatea" la achizitie. Dacă apare întrebarea: pentru a cumpăra perii noi ieftine sau pentru a le restaura pe cele vechi cu un cadru bun, a doua opțiune ar trebui să fie preferată.
Ajustări necesare
Există situații în care chiar și periile scumpe nu curăță eficient sticla. Acest lucru se datorează faptului că alți factori, de exemplu, reglarea corectă a duzelor de spălare, afectează funcționarea ștergătoarelor. Pentru funcționarea normală a ștergătoarelor, fluxul de lichid furnizat trebuie să se afle vertical, captând 80 - 90% din lățimea sectorului de curățare. Mai mulți factori afectează natura umezării - unghiul de înclinare parbriz, capul jetului și unghiul de alimentare a acestuia. Și deoarece acești indicatori sunt diferiți pentru toate mașinile, sunt necesare ajustări individuale ale duzelor de spălare.
La mașinile „sovietice”, unghiul de înclinare al parbrizului față de verticală este mic, iar pompa are o putere redusă. Prin urmare, atunci când mașina este oprită, reglați jetul spălării astfel încât să fie îndreptat deasupra centrului geamului. La deplasare, fluxul de aer îl va doborî dedesubt, ceea ce va asigura condiții normale de lucru pentru ștergătoarele. În mașinile străine raționalizate, cu șaibe puternice, jetul ar trebui aplicat sub mijlocul geamului, deoarece la mișcare, fluxul de aer va începe să „unge” lichidul care a căzut pe sticlă în sus și, astfel, întregul sector de curățare va fi umezit. Dacă geamul unei mașini străine are un unghi mic de înclinare, apa va fi suflată nu în sus, ci în lateral. Pentru a evita acest lucru, jetul trebuie îndreptat spre centrul sticlei.
La unele vehicule, sectorul de curățare nu oferă șoferului o vizibilitate bună - de exemplu, una dintre părțile laterale ale geamului nu este acoperită suficient. Acest lucru poate fi corectat prin reinstalarea pârghiei cu una sau două caneluri. Curățarea este, de asemenea, afectată dacă arcul brațului periei își pierde elasticitatea. În acest caz, puteți îndoi ușor pârghia în sine, asigurându-vă că secțiunea sa transversală este paralelă cu sticla. În acest caz, este imposibil să „îndoiți bastonul”, deoarece forța excesivă de apăsare duce la deformarea lamei și la deteriorarea calității curățării.
Uneori, când ștergătoarele funcționează, lama nu se „mișcă”, adică rămâne așa cum a fost îndreptată într-o direcție. Cu toate acestea, atunci când se deplasează în cealaltă direcție, începe să experimenteze o rezistență mare, așa că mișcarea sa este însoțită de „sărituri” și vibrații. Motivele acestui comportament pot fi pierderea elasticității lamei, care este „înghețată” într-o singură poziție după o inactivitate prelungită, sau răsucirea elicoidală a brațului periei atunci când vârful acestuia nu este paralel cu sticla.
Sperăm că acest articol vă va ajuta să vă simțiți încrezători la volan în orice vreme, având informații complete nedistorsionate despre situația traficului.
Cauzele uzurii accelerate a periilor pornirea ștergătoarelor când geamul este uscat și murdar reglarea incorectă a mașinii de spălat ședere lungă a periei într-o singură poziție pornirea ștergătorului în cazurile de înghețare a periilor curatarea sticlei cu gheata contactul combustibilului și uleiului pe cauciucul periilor
Sfaturi utile Dacă scoateți periile în timp ce stați, glisați o bucată de tub de plastic sau cauciuc adecvat pe pârghii. Ele vor proteja sticla de zgârieturi dacă ștergătorul este pornit accidental. Curățați în mod regulat parbrizul și benzile de cauciuc ale periilor pentru a îndepărta murdăria și grăsimea. Periodic (o dată pe săptămână) porniți ștergătorul pentru câteva minute pentru a autocurăța galeria motorului (cu periile ridicate). Când lăsați mașina pentru o perioadă lungă de timp în garaj, așezați pârghiile pe suporturi, care pot funcționa ca cutii de chibrituri, capace de sticle, etc. Înălțimea de ridicare trebuie să asigure un spațiu de 5-20 mm între lamă și sticlă. În acest fel, va fi exclusă deformarea lamei din cauza îmbătrânirii sub influența diferitelor temperaturi. Dacă mașina este pe stradă mult timp, este mai bine să îndepărtați periile cu totul pentru a exclude îmbătrânirea accelerată sub influența mediului - soare, umiditate, temperatură. Obișnuiește-te să scoți manual gheața din perie, iar dacă este înghețată, pornește ștergătorul numai după ce s-a topit gheața de pe sticlă. Unele perii necesită o „rodare” preliminară. Calitatea curățării sticlei se îmbunătățește după o perioadă de timp de rulare.
Alexander Landar, Yuri Datsyk
Fotografie de Andrey Yatsulyak și Sergey Kuzmich
Ștergătorul de parbriz (Ștergătorul) în mașină Este un dispozitiv electromecanic cu o perie de cauciuc care indeparteaza apa si murdaria de pe parbriz.
Ștergătorul de parbriz a fost inventat în 1903 de inginerul englez James Henry Apjohn. Abia în 1916 au început să fie instalate ștergătoarele de parbriz în mașinile de serie.
Când apar primele semne de performanță slabă a ștergătoarelor, sub formă de dungi pe parbrizul unei mașini sau transparență insuficientă a sticlei sub formă de peliculă groasă de apă după trecerea ștergătoarelor, mulți șoferi înlocuiesc periile cu altele noi, fără nici măcar încercând să descopere motivul performanței slabe a ștergătoarelor. Pasionații de mașini mai economice nu ezită să spele banda elastică a periei cu apă cu săpun și să curețe suprafața de sticlă de murdărie. Acest lucru ajută adesea, dar dacă peria este deja uzată, atunci clătirea și ștergerea nu vor ajuta, chiar dacă există un efect de la o astfel de prevenire, atunci pentru o perioadă scurtă de timp.
Dispozitivul și principiul de funcționare al periei de ștergător de cadru
Dacă cadrul metalic sau din cauciuc al ștergătoarelor nu are deteriorări mecanice grave, atunci o astfel de perie poate fi reparată manual. Pentru a efectua reparații de înaltă calitate, ar trebui să vă imaginați dispozitivul și principiul de funcționare al ștergătoarelor de mașini.
Dispozitiv perie cadru
Partea principală a oricărui ștergător auto este o bandă de cauciuc, deoarece curățenia parbrizului unei mașini pe vreme rea depinde de calitatea și starea sa tehnică.
Pentru indepartarea eficienta a apei, banda de cauciuc este realizata suficient de elastica si se folosesc doua arcuri elastice lamelare pentru a o putea fixa in stergator. Plăcile sunt egale ca lungime cu lungimea benzii de cauciuc și sunt introduse din ambele părți în caneluri special prevăzute pentru aceasta.
La capetele plăcilor elastice se realizează mostre dreptunghiulare, iar la baza benzii sunt proeminențe de aceeași formă. Astfel se asigura fixarea placilor in banda de cauciuc, excluzand miscarea acestora.
Cadrul periei este alcătuit din mai multe brațe culbutoare conectate pivotant între ele prin intermediul unor axe. Numărul de culbutori depinde de lungimea periei și sunt de la trei până la șapte în cadru. Axele sunt nituite în culbutorii.
Pentru o mobilitate mai bună, la conectarea culbutoarelor, între ele se introduc căptușeli de plastic, care reduc uzura culbutorilor și elimină scârțâitul când ștergătorul funcționează. O axă este apăsată în mijlocul celui mai lung balansoar pentru a atașa un adaptor de plastic la acesta - un zăvor.
Sunt necesare adaptoare pentru a putea instala lamela ștergătoarelor pe brațul ștergător (pârghie) al oricărui model de mașină. De obicei, ștergătoarele noi sunt echipate cu un set dintre cele mai populare adaptoare care se potrivesc cu aproape orice ștergător auto. Pentru a fixa adaptorul pe culbutorul este suficient să îl puneți pe ax și să îl împingeți cu forță. Adaptorul se va fixa în siguranță pe culbutorul. Înainte de a instala un nou adaptor, trebuie să determinați care dintre kit se va potrivi ștergătorul dvs. De asemenea, puteți utiliza adaptorul vechi, scoțându-l din peria folosită.
Lungimea benzii de cauciuc depinde de dimensiunea lamei ștergătoarelor. Dar profilul benzilor pentru ștergătoare de diferite lungimi și modele, inclusiv perii fără cadru, este aproape același. Adevărat, există benzi care au margini ascuțite suplimentare pe suprafața laterală, dar excluzând deja acest lucru, nu le-am văzut la vânzare.
În fotografia profilului benzii, trei caneluri simetrice sunt clar vizibile, de-a lungul întregii sale lungimi. Canelura superioară este destinată instalării plăcilor elastice cu arc, care conferă elasticitate și formă benzii de cauciuc. Picioarele clemelor culbutorului sunt introduse în canelura din mijloc, inclusiv cea de fixare. Canelura inferioară formează gâtul benzii și oferă posibilitatea deplasării părții de lucru a benzii de cauciuc la schimbarea direcției de mișcare a ștergătoarelor la curățarea parbrizului mașinii de precipitații și murdărie.
Dispozitiv cu perie fără cadru
Lamele ștergătoarelor fără cadru sunt rar folosite și acest lucru se datorează costului lor ridicat și aplicabilității înguste. Fiecare perie este disponibilă pentru o gamă specifică, restrânsă de modele de vehicule. Ele nu sunt universale.
Periile fără cadru diferă de periile cu cadru prin aceea că, în loc de un sistem de culbutori, se folosește o placă metalică plată, lată, încărcată cu arc, pe care sunt fixate suporturile-suport ale benzii ștergătoare cu nituri.
Forma plăcii de formare este realizată în conformitate cu forma parbrizului unei anumite mașini. Prin urmare, nu se potrivesc fiecărui model. Această bandă largă este acoperită cu o carcasă de cauciuc lipită de ea, ceea ce elimină posibilitatea defecțiunii balamalelor, ca în peria cadru. Designul benzii de cauciuc și principiul funcționării acesteia la curățarea sticlei nu diferă de lucrul în ștergătorul de cadru. La ștergătoarele fără cadru, este posibilă și înlocuirea benzii de cauciuc atunci când este uzată, ca la ștergătorul de cadru.
Principiul de funcționare al periei de ștergător
Lama ștergătoarelor elimină apa de pe suprafața parbrizului mașinii datorită formei speciale a secțiunii de lucru a benzii de cauciuc. Fotografia arată poziția benzii atunci când lama ștergătoarelor se mișcă de la stânga la dreapta, în direcția săgeții albastre.
După cum puteți vedea, banda de lucru a benzii de cauciuc este ușor îndoită, astfel încât unghiul său drept să fie perpendicular pe planul sticlei. Astfel, partea mai largă a benzii curelei îndepărtează un strat gros de apă. Pelicula subțire rămasă de apă, apăsând-o pe sticlă, îndepărtează unghiul drept al benzii.
La schimbarea direcției de mișcare a periei, partea de lucru a benzii de cauciuc a periei ștergătoare este deplasată și împinge deja un strat subțire de apă într-un alt unghi drept al benzii. Astfel, lama ștergătoarelor curăță parbrizul mașinii în timpul mișcării înainte și înapoi. Apa reziduală rămasă după trecerea pensulei sub formă de peliculă de microni se evaporă rapid din cauza zgârieturilor pe sticlă și a pătrunderii particulelor mecanice mici, iar sticla devine transparentă.
Dacă, în timpul funcționării ștergătoarei, partea de lucru a benzii sau partea ei ia o poziție față de suprafața sticlei de curățat diferită de cea prezentată în fotografii, atunci geamul mașinii va rămâne opac sau cu dungi de apa va ramane.
Motive pentru curățarea proastă a parbrizului unei mașini
Acum, cunoscând dispozitivul ștergător și principiul de funcționare al benzii de cauciuc, va fi ușor să vă dați seama de ce peria a devenit prost curățată de parbriz de apă și să încercați să o restaurați înainte de a cumpăra una nouă. Funcționarea defectuoasă a ștergătoarelor se manifestă sub formă de dungi rămase după trecerea periei sau opacitate, turbiditate a geamului, ceea ce îngreunează șoferul să vadă drumul în timpul conducerii.
Primul lucru de făcut în caz de funcționare nesatisfăcătoare a ștergătoarelor este să îndepărtați murdăria, pelicula de ulei de pe suprafața geamului mașinii și să verificați cadrul ștergătoarelor. Mobilitatea culbutoarelor în locurile conexiunilor lor și absența slăbiciunii, fiabilitatea fixării adaptorului și a brațului ștergător în el, suficiența forței create de arcul de presiune a brațului ștergător. Iarna, apa intră adesea în articulațiile culbutorilor, îngheață și mobilitatea acestora se pierde. Dacă cadrul este în ordine, atunci peria trebuie revizuită.
Pe parbrizul unei mașini
dupa trecerea stergatorului raman dungi
Peria lasă dungi de apă pe sticlă din cauza aderenței necorespunzătoare a unei zone separate, sau mai multor, a părții de lucru a benzii de cauciuc la suprafața sticlei la nivelul locului dungilor din stânga. În acest caz, dungile cu peria pot fi lăsate doar pe cursa înainte, numai pe invers, sau în ambele sensuri ale mișcării periei. Dungile pot rămâne în mijlocul traseului periei sau de-a lungul marginilor. Motivele, în funcție de locul unde sunt lăsate dungile de perii, sunt diferite.
Peria a început brusc să lase dungi pe sticlă
Dacă ștergătorul a funcționat normal și dungi au început să apară brusc atunci când conduceți într-o parte, atunci, cel mai probabil, particule mecanice sub formă de nisip sau murdărie au intrat în canelura benzii de cauciuc, care împiedică îndoirea părții de lucru a benzii. , iar marginea nu devine perpendiculară pe sticlă. În timpul iernii geroase, este posibil ca apa să pătrundă în șanț și să înghețe ulterior. Este suficient să îndepărtați murdăria de pe margine și peria va funcționa normal. Gheața se poate topi singură din căldura parbrizului, încălzită de aerul cald care sufla din interiorul cabinei, sau gheața trebuie îndepărtată cu grijă din canelura benzii pentru a nu deteriora banda strânsă cu un obiect ascuțit.
Dacă dungile au început să apară brusc în mijloc atunci când lama ștergătoarelor se mișcă în ambele direcții, este posibil ca atât murdăria, cât și gheața să intre în canelurile benzii de pe ambele părți, iar banda să cadă din plăcile plate de reținere cu arc. . Acest lucru se întâmplă iarna. Dacă peria este înghețată pe parbriz și a fost smulsă, trăgând-o de sticlă de către balansoar, fără a aștepta ca sticla să se încălzească, gheața se va topi și peria se va elibera de la sine.
După cum puteți vedea în fotografie, placa a ieșit din canelura din banda de cauciuc a periei și banda și-a pierdut liniaritatea. Prin urmare, este inacceptabil să rupeți peria înghețată de către balansoar, dacă nu aveți timp să așteptați, atunci trebuie să mutați cu atenție banda de-a lungul sticlei cu o racletă. O astfel de defecțiune a periei nu este greu de eliminat chiar și fără a o scoate din mașină. Mai întâi trebuie să introduceți placa elastică în canelura de pe o parte a benzii de cauciuc și apoi folosiți lama unei șurubelnițe pentru a aduce placa în canelura de pe cealaltă parte.
Dungile de parbriz după trecerea periei
extins treptat
Dacă, în timpul funcționării ștergătorului, a apărut mai întâi o bandă îngustă, apoi s-a extins treptat pentru o lungă perioadă de timp - zile, săptămâni, atunci cauza defecțiunii este cel mai probabil din cauza uzurii benzii de cauciuc a periei. Ca urmare a imbatranirii apar fisuri in locurile in care banda elastica este indoita, de obicei gatul, iar cauciucul se rupe in aceste locuri, mai des la marginile periei. Banda continuă să se rupă, iar zona benzii crește.
Fotografia prezintă o perie cu o bandă de cauciuc ruptă de-a lungul liniei gâtului din partea laterală a capătului neasigurat. O astfel de bandă nu poate fi reparată și trebuie înlocuită cu una nouă. Dacă partea neruptă a benzii de cauciuc curăță bine sticla și banda periei este ruptă de la capătul liber, atunci poate fi refolosită prin instalarea unei perii mai scurte în cadru.
Cu o centură de lucru, dungile pot apărea în continuare atunci când peria se mișcă, extinzându-se încet, când una sau mai multe dintre articulațiile balamalei ale culbutoarelor sunt uzate. Apoi banda nu este întotdeauna deplasată la schimbarea mișcării ștergătoarei, iar apa rămâne pe sticlă. În acest caz, peria, la mișcare, poate sări pe sticlă.
Când ștergătoarele nu sunt pornite, lamelele ștergătoarelor sunt apăsate pe sticlă de arcul brațului ștergător. În acest caz, banda este îndoită de-a lungul liniei gâtului. Din influența temperaturii, cauciucul se deformează în timp, ceea ce duce la imposibilitatea de a duce banda în poziție de lucru atunci când ștergătorul este pornit.
Deformarea benzii de cauciuc este clar vizibilă în fotografie, partea de lucru a fost deformată spre stânga. Când apare o deformare mai mare, deși colțurile de lucru nu sunt încă uzate, banda nu se va putea deplasa și nu va putea curăța complet sticla de apă.
Un alt inamic al periilor auto este timpul. Chiar dacă peria practic nu a funcționat, de exemplu, mașina nu a fost folosită mult timp, sau perii noi au fost în depozit de câțiva ani, cauciucul îmbătrânește, își pierde elasticitatea. Când se schimbă direcția de mișcare a periilor, o bandă de cauciuc cauciucat nu poate fi deplasată și curăța geamul mașinii de apă. Pentru a verifica elasticitatea benzii, este suficient să o luați deoparte cu un deget cu puțin efort și să o eliberați. Banda ar trebui să fie ușor deformată și să revină instantaneu la poziția inițială.
Rămâne de luat în considerare ultimul motiv pentru performanța slabă a ștergătoarelor, uzura marginii de lucru a benzii de cauciuc. De obicei, în timpul utilizării intensive a mașinii, periile trebuie să funcționeze mult, eliminând apa de pe parbriz, împreună cu praful și boabele de nisip. Uneori, chiar și un murdar continuu. Aceasta este forma pe care ar trebui să o aibă marginea de lucru a noii benzi elastice. După cum puteți vedea, marginea anterioară este dreptunghiulară.
Parbrizul mașinii în timpul funcționării este acoperit cu numeroase așchii mici și zgârieturi. Astfel, de-a lungul timpului, de la frecarea cu boabele de nisip, așchii și zgârieturi pe sticlă, indiferent de producător și de calitatea benzii de cauciuc, marginea sa de lucru devine rotunjită, încetează să împingă pelicula de apă și sticla după trecerea periei, rămâne insuficient de transparentă. Colțurile din dreapta ale marginii uzate a benzii de cauciuc sunt rotunjite și apar așa cum se arată în fotografia de mai jos.
De obicei, peria este încă înăuntru conditie buna, dar cu colțurile uzate ale marginii de lucru a benzii de cauciuc, acestea sunt înlocuite cu una nouă, fără a ne gândi că pătratul poate fi restabilit printr-o tehnică simplă, folosind șmirghel, șlefuind partea rotunjită de pe suprafața de lucru a banda.
Reparatie perii auto
Dacă se determină că motivul defecțiunii lamei ștergătoarelor de mașină este uzura suprafeței de lucru a marginii benzii de cauciuc, atunci aceasta poate fi restaurată fără măcar a scoate ștergătorul din lesa ștergătoarelor. Pentru a face acest lucru, trebuie să luați o placă de material care nu se îndoaie, cum ar fi placaj, și să lipiți pe ea o foaie de aceeași dimensiune de șmirghel cu granulație fină. Cu cât placa este mai lungă, cu atât marginea va fi mai bună.
Principalul lucru atunci când faceți această lucrare este să încercați să șlefuiți banda de cauciuc uniform pe toată lungimea ei pentru a preveni defecțiunile, altfel pot rămâne dungi pe sticlă în aceste locuri atunci când ștergătorul funcționează.
Este chiar mai bine să șlefuiți banda de cauciuc prin lipirea hârtiei șmirghel pe o placă cu 10-15 cm mai lungă decât lungimea periei în sine. Atunci munca va fi mult mai ușor de realizat cu un rezultat final mai bun. După fiecare câteva treceri, trebuie să verificați rezultatul, astfel încât să obțineți unghiuri drepte și să nu șlefuiți excesul de cauciuc, deoarece va fi în continuare util pentru reparațiile ulterioare. În acest fel, banda poate fi reparată de mai multe ori.
Dacă banda de cauciuc a devenit în sfârșit inutilizabilă, iar cadrul este încă în stare bună, atunci este indicat să o înlocuiești cu una nouă. De asemenea, puteți utiliza o bandă de cauciuc uzată ruptă din partea mobilă de-a lungul liniei gâtului, scoasă dintr-o perie mai lungă, pentru înlocuire. Îndepărtarea benzii de cauciuc nu este dificilă.
Mai întâi, utilizați o lamă de șurubelniță pentru a îndoi ușor elementul de reținere al suportului culbutorului benzii de cauciuc în lateral.
Banda de cauciuc este îndepărtată de pe picioarele suporturilor de culbutori. Plăcile elastice sunt îndepărtate de pe bandă. Uneori, plăcile elastice sunt îndoite și trebuie să vă amintiți în ce direcție pentru a adopta același mod în canelura unei noi benzi de cauciuc. Uneori, canelurile din placă sunt mai mici decât urechile din canelura pentru bandă. Apoi, trebuie să potriviți mostrele la dimensiunea cu un fișier.
Noua bandă de cauciuc pregătită pentru înlocuire este înfilată cu o canelură prin toate clemele suportului culbutorului. Banda ar trebui să se miște liber, dar fără joc, de-a lungul brațelor culbutoare. Dacă vreunul dintre suporturi nu oferă mișcare liberă sau banda este prea slăbită în el, atunci este necesar, respectiv, să împingeți ușor picioarele sau să le strângeți.
După ce ați înfilat banda de cauciuc a ștergătoarelor în picioarele culbutoarelor, rămâne să strângeți elementul de reținere cu un clește și peria este gata să fie instalată pe lesa ștergătoarelor auto.
După cum vezi, în doar zece minute poți da o a doua viață periei. Astfel de reparații sunt relevante în special pentru ștergătoarele de marcă scumpe.
Cum să alegi lamele ștergătoarelor
Primul este lungimea periei, care trebuie să îndeplinească cerințele producătorului auto. Daca peria este mai scurta decat ar trebui sa fie, atunci zona de curatare a sticlei va scadea, ceea ce va duce la scaderea unghiului de vizualizare a drumului. În cazul unei lungimi mai mari, presiunea pe unitatea de lungime a benzii de cauciuc va scădea, iar forța arcului motorului poate deveni insuficientă pentru a apăsa stratul de apă de marginea de lucru a benzii de cauciuc, iar sticla după trecerea periei poate rămâne insuficient de transparentă.
Apoi, trebuie să verificați dacă se potrivește adaptor instalat pe o perie achiziționată sau prezența adaptoarelor suplimentare în kit pentru lesele mașinii tale. Cel mai comun tip de atașare a ștergătoarelor la o lesă este un „cârlig”. De obicei, toate periile sunt echipate cu un adaptor pentru aceasta.
Al treilea criteriu este calitatea benzii... Nu sunt permise bavuri și nereguli pe planurile sale, în special pe cel de lucru. Banda trebuie să fie elastică, uniformă ca textură și culoare. Marginea de lucru trebuie să aibă un unghi drept pe toată lungimea benzii. Aceleași cerințe sunt impuse benzii la achiziționarea acesteia pentru recondiționarea unei perii. Benzile din ștergătoarele scumpe sunt din silicon, grafit-silicon și teflon, sunt mai rezistente la uzură, deoarece au un coeficient de frecare redus, dar prețul lor este de câteva ori mai mare decât benzile de cauciuc.
Rămâne de verificat cadrul și libertatea de mișcare a benzii în suporturile de culbutori. Culbutorii din articulațiile articulate trebuie să fie neapărat cu inserții din plastic și să nu existe joc, dar trebuie să existe libertate de mișcare a culbutoarelor unul față de celălalt. Banda trebuie să se miște liber în suporturi, fără joc, cu excepția fixării sale extreme. Acest lucru se face cu ușurință trăgând cureaua lamei ștergătoare departe de cadru.
Videoclipul cu trei complot arată cum se testează în practică libertatea de mișcare a lamei ștergătoarelor în suporturi. În prima scenă, banda este prinsă excesiv în suporturile de culbutori sau murdăria este înghesuită în suporturi, o astfel de perie necesită reparație sau înlocuire. În al doilea și, respectiv, al treilea grafic, este prezentat răspunsul unei benzi de cauciuc atașate corespunzător în brațul culbutorului unei perii scurte și lungi. Din vibrațiile benzii de cauciuc se poate observa că este disponibilă libertatea necesară de mișcare a benzii în suporturi.
Există multe controverse cu privire la producătorii de lame de ștergător, dar, în orice caz, toate lamele sunt fabricate în China. Doar produsele de marcă sunt produse sub supravegherea unor companii binecunoscute. A afla dacă este un fals sau nu este dificil pentru un neprofesionist. Prin urmare, trebuie să vă bazați mai mult pe inspecția externă. Dacă peria de ștergător sau banda de reparare îndeplinește cerințele de mai sus și vă încântă ochiul cu aspectul său, atunci cu o mare probabilitate se poate presupune că este de înaltă calitate și va dura mult timp. O astfel de perie ar trebui să fie achiziționată pentru mașina dvs.
Centrul de service „RemBytTech” înlocuiește periile pe motoarele mașinilor de spălat în Moscova și regiune. Sunați la atelierul nostru și sunați la un specialist acasă. Alegeți o dată și o oră convenabile sau așteptați expertul în 24 de ore de la data aplicării. Efectuam serviciul de inlocuire la domiciliu pe automate de orice tip (cu incarcare frontala si verticala) si an fabricatie. Emitem pentru munca si detalii card de garantie, actioneaza 12 luni.
Cât costă schimbarea periilor în mașina de spălat
Costul înlocuirii periilor - de la 1400 de ruble... Piesele se platesc separat sau comandantul instaleaza periile achizitionate de client. Specialistul calculează suma totală a plății după diagnosticarea mașinii. Pretul depinde de modelul, tipul, marca "masinii" si anul de fabricatie.
Serviciul include:
demontarea mașinii;
scoaterea motorului;
îndepărtarea și inspecția periilor vechi;
instalarea de noi elemente de contact;
verificarea funcționării motorului;
asamblarea și testarea mașinii
Atenţie! Periile de cărbune sunt consumabile și nu pot fi reparate, ci doar înlocuite.
Costul înlocuirii periilor cu mașini de spălat pentru diferite mărci, consultați tabelul
Marca masina de spalat rufe Preț*
(doar pentru muncă, fără detalii) Plecarea maestrului Este gratuit Masina de spalat rufe Bosch de la 1800 rub. Mașină de spălat Indesit de la 1500 de ruble. Masina de spalat rufe Samsung de la 1800 rub. Mașină de spălat LG de la 1900 rub. Mașină de spălat Ariston de la 1500 de ruble. Mașină de spălat Candy de la 1700 rub. Masina de spalat rufe Electrolux de la 1800 rub. Masina de spalat rufe Zanussi de la 2100 rub. Masina de spalat rufe Miele de la 2800 rub. Mașină de spălat cu hidromasaj de la 1900 rub. Mașină de spălat BEKO de la 1900 rub. Masina de spalat rufe Siemens de la 2100 rub. Mașina de spălat Ardo de la 1800 rub. Mașina de spălat AEG de la 2100 rub. Mașină de spălat Brandt de la 1900 rub. Mașina de spălat Atlant de la 1800 rub. Mașină de spălat Gorenje de la 2200 rub. Mașină de spălat Hotpoint Ariston de la 1900 rub. Un alt brand de la 1400 de ruble.
* Atenţie! Tabelul arată doar costul lucrărilor de înlocuire. Dacă comandantul instalează piese din stocul său, atunci include suplimentar costul acestora în suma totală de plată.
Cum să sun pe stăpân
Pentru a apela un specialist, apelați serviciul „RemBytTech” între orele 8:00 și 22:00 prin telefoane:
Sau lăsați o cerere prin formulare online la pe site (non-stop). Centrul de service este deschis zilnic. Meșterii vin în zilele lucrătoare, în weekend și în timpul sărbătorilor.
Când apelați un specialist, informați:
Marca și modelul mașinii. Numele modelului poate fi găsit pe corpul echipamentului. Citiți-l pe autocolant și spuneți dispeceratului, de exemplu, Bosch Maxx 5 sau Indesit WIU80. Sunt necesare informații pentru selectarea pensulelor. Dacă ați cumpărat singur piesele, atunci numiți marca mașinii.
Ora și data convenabile pentru reparație.
Detalii de contact. Numele, numărul de telefon și adresa dvs.
Comandantul va suna în ziua stabilită și va confirma ora vizitei.
avantajele noastre
Vă sfătuim gratuit. Explicam problema cu tehnica prin rubrica „Intrebare-raspuns”. Descrieți defecțiunea cu propriile cuvinte și trimiteți un mesaj. Specialistul în reparații va răspunde la întrebare în termen de 2 zile. Când faceți o cerere, vă sfătuim telefonic. Spuneți dispecerului că doriți să vorbiți cu maistrul. Vă va suna înapoi și vă va spune despre o posibilă defecțiune și costul reparațiilor.
Lăsăm gratuit și diagnosticăm echipamentul acasă. Plătești doar piese de schimb și perii noi.
Reparam acasa la 24 de ore de la aplicare. Suntem localizați în tot orașul și în majoritatea zonelor din regiune. Stăpânul vine la adresă de la cea mai apropiată filială. Prin urmare, vă putem fi alături în aceeași zi dacă cererea este depusă dimineața. Sau a doua zi, cu o aplicație de seară. Dacă ați ales altă dată și oră, specialistul va sosi la ora stabilită. Reparăm totul acasă, fără să-l ducem la un atelier.
Lucrăm zilnic de la 8 la 22... Program obișnuit - în fiecare zi, fără zile libere și sărbători. Ajungem dimineața devreme și seara târziu, convenabil pentru cei care lucrează. Alegeți ora vizitei maestrului la discreția dvs.
Garantam calitatea reparatiilor timp de 1 an. Suntem responsabili de lucru și de periile înlocuite. Emitem o garanție de 1 an. Dacă în timpul reparației se instalează o piesă achiziționată de client, garanția se eliberează numai pentru munca maestrului.
Funcția principală a periilor într-o mașină de spălat și de ce nu pot fi reparate
Periile de cărbune sunt elementul care se rotește motor colector... Ele transferă tensiunea între părțile sale. Fără ele, nu există „conexiune” între statorul staționar și rotorul în mișcare. Cu un contact slab între perii și colector, motorul electric își pierde puterea, se zvâcnește sau se oprește cu totul.
În timpul funcționării, periile se freacă de galeria motorului și în timp sunt atât de scurte încât își pierd contactul cu aceasta. De aceea sunt denumite articole consumabile, iar „cioturile” uzate sunt înlocuite cu perii noi.
Ordinea de lucru la înlocuirea periilor de către maestrul „RemBytTech”
Ce facem atunci când prestam serviciul la domiciliul clientului:
1. Dezasamblam masina de spalat rufe
Motorul, de cele mai multe ori, stă în partea de jos, ușor spre dreapta, dacă te uiți la mașină din lateralul peretelui din spate. Pentru a ajunge la motor, comandantul scoate panoul din spate. În unele mașini de spălat, trebuie mai întâi să scoateți capacul superior.
Procedura de demontare:
Deconectam complet mașina trăgând ștecherul din priză.
Îndepărtăm peretele din spate. Deșurubam șuruburile de fixare cu o șurubelniță (dacă peretele este apăsat suplimentar de capacul superior, mai întâi îl scoatem).
Scoatem cureaua de transmisie, care este pusă pe scripetele tamburului și ale motorului. Pentru a face acest lucru, întoarcem scripetele tamburului și tragem ușor cureaua spre noi.
2. Scoateți motorul și verificați periile
În majoritatea modelelor, motorul este „pus” pe suporturi speciale și fixat cu șuruburi sau șuruburi. Secvența acțiunilor noastre este următoarea.
Deconectați bucla de alimentare a motorului. Pentru a face acest lucru, scoateți conectorul din priză.
Deșurubam elementele de fixare și scoatem motorul.
După îndepărtare, maestrul verifică dacă periile sunt uzate și, într-adevăr, este timpul să le schimbi. De regulă, acest lucru nu este dificil de determinat prin privirea vizuală la ele. Meșteri cu experiență lucrează în „RemBytTech” aspectul exteriorînțelegeți cât de critică este uzura periilor.
La unele modele mai vechi de mașini de spălat, periile pot fi ascunse în spatele carcasei motorului. În acest caz, maestrul le verifică cu un multimetru.
Notă! Uneori, designul montării motorului spălării permite periilor să sune fără a scoate motorul.
3. Schimbați periile
Periile sunt introduse în suporturi speciale. Partea de contact este în contact cu colectorul rotorului, firul este conectat la stator. La motoarele electrice foarte vechi ale mașinilor „de vârstă”, accesul la periile de grafit este blocat de o parte a motorului. Prin urmare, trebuie să-l dezasamblam parțial. Dar acestea sunt rare și, de obicei, ordinea înlocuirii este următoarea:
Deconectam firele și demontăm periile uzate. Pentru a face acest lucru, în funcție de design, fie desprindeți placa de presiune și scoateți peria, fie deșurubați suportul cu peria cu o șurubelniță, dezasamblați-l, mușcați firul cărbunelui periei din suport și apoi îndepărtați cărbunele însuși. În timpul demontării, asigurați-vă că vă amintiți unde a fost îndreptată teșirea părții de contact a periei. Acest lucru este necesar pentru instalarea corectă a piesei noi.
Examinăm colectorul. Dacă este foarte murdar, îl ștergem de praf.
Instalați piesa nouă în ordinea inversă demontării. Dacă designul este de așa natură încât, în timpul demontării, firul periei de cărbune a fost tăiat din suport, atunci periile noi vor trebui lipite pe suporturile periei. După instalare, maestrul evaluează vizual modul în care sunt instalate periile electrice: capătul suportului ar trebui să iasă cu aproximativ 10 mm. De asemenea, comandantul verifică corectitudinea și etanșeitatea teșirilor periilor la colector.
Conectăm firele.
Notă! Într-un design în care este necesar să lipiți o perie nouă pe suport la înlocuire, maestrul economisește adesea timp și instalează un kit de suport gata făcut cu o perie lipită în ea.
4. Punem motorul
Acum întoarcem motorul la mașina de spălat.
Punem motorul electric pe urechile de montare și strângem șuruburile sau șuruburile. Verificăm stabilitatea motorului astfel încât să nu existe mișcare și balansare.
Punem cureaua de transmisie, mai intai pe motor, apoi pe roata rezervorului. Verificăm tensiunea, altfel cureaua va zbura când motorul este pornit.
Conectăm sursa de alimentare, introducem cablul în priză.
5. Colectăm mașina
Punem panoul din spate la loc și îl înșurubam. Capacul superior este pus ultimul dacă a fost și îndepărtat. După asamblare, rulăm mașina de spălat în modul de testare pentru a verifica funcționarea motorului cu sarcini diferite.
Atenţie! Chiar și cu instalarea corectă a periilor, acestea sunt „lepite” cu colectorul în timpul a 2-3 spălări după înlocuire. Prin urmare, mașina de spălat poate face puțin zgomot și poate scântei la început.
Principalele semne când trebuie să schimbați periile
Răspunsul exact că este timpul să schimbi periile este dat de diagnosticarea mașinii. Dar apelarea vrăjitorului de dragul verificării nu este convenabilă pentru toată lumea. Pe baza experienței în reparații, inginerii de service RemBytTech au pregătit o listă de semne care pot semnala necesitatea înlocuirii periilor electrice.
Probleme de rotire a tamburului. Tamburul abia se învârte, iar mașina nu poate câștiga avânt în timpul ciclului de centrifugare. Sau mașina de spălat nu rotește deloc tamburul, drenând imediat apa după formare. Sau, se întâmplă ca tamburul să se învârtă puțin la începutul spălării, după care mașina oprește spălarea și dă o eroare.
Tamburul abia se învârte, iar mașina nu poate câștiga avânt în timpul ciclului de centrifugare. Sau mașina de spălat nu rotește deloc tamburul, drenând imediat apa după formare. Sau, se întâmplă ca tamburul să se învârtă puțin la începutul spălării, după care mașina oprește spălarea și dă o eroare. Muncă instabilă motor ... Când este încărcată complet pentru spălare sau centrifugare, mașina își pierde viteza.
... Când este încărcată complet pentru spălare sau centrifugare, mașina își pierde viteza. Zgomot și scântei de perii. Se observă prin mirosul de metal sau de izolație arsă, iar pe întuneric se vede strălucirea din partea de jos a mașinii de spălat, ca de la sclipici.
Simptomele descrise se pot termina prin întreruperea programului și afișarea unui cod de eroare. Codul este afișat pe afișaj (dacă există) sau indicatoarele clipesc. Cel mai adesea, uzura periilor este semnalata de o eroare la motor, senzor taho sau rotire.
Motive pentru eșecul periei
Periile electrice „eșuează” din cauza căsătoriei, uzurii fizice și ruperii (adică abraziunea) sau înclinării.
Căsătorie ... Acesta este un defect de fabricație și este rar.
... Acesta este un defect de fabricație și este rar. Periile de cărbune sunt uzate. Cel mai frecvent motiv pentru înlocuire. Durata medie de viață a periilor electrice este de 5-7 ani. Dacă spălați rar și nu supraîncărcați mașina, atunci elementele de contact pot rezista 10-12 ani. După aceea, lungimea periilor ajunge la minim 1 cm și nu mai atinge galeria motorului.
Cel mai frecvent motiv pentru înlocuire. Durata medie de viață a periilor electrice este de 5-7 ani. Dacă spălați rar și nu supraîncărcați mașina, atunci elementele de contact pot rezista 10-12 ani. După aceea, lungimea periilor ajunge la minim 1 cm și nu mai atinge galeria motorului. Încasarea... Uneori uzura periilor nu este critică, dar acestea pierd contactul cu colectorul. Acest lucru se datorează faptului că se fixează în suport. Periile sunt presate pe galeria motorului de arcuri care le stoarce din suportul periei. Praful de carbon intră în spațiul dintre perie și suport, care este generat în cantități mari ca urmare a frecării periei de colector. De asemenea, oprește strângerea ei din suport. Această problemă se numește „perii cu pană”.
Notă! În caz de încordare, uzura periilor poate să nu atingă încă valoarea minimă admisă, iar prin deplasarea periei în suport, puteți restabili contactul acesteia cu colectorul. Dar, în cele mai multe cazuri, o pană apare fie când 3 - 5 mm rămân până la lungimea critică, fie când geometria periei este încălcată. În ambele cazuri, este indicat să înlocuiți periile cu altele noi. Dacă acest lucru nu se face, atunci problema se va repeta în viitorul apropiat.
Înlocuirea periilor într-o mașină de spălat necesită cunoștințe și experiență de specialitate. Munca independentă se transformă adesea în dificultăți suplimentare, cu care sunt greu de rezolvat fără pregătire profesională. Principalele dificultăți sunt cauzate de:
Demontarea motorului vechiului model ... Este imposibil să schimbați periile din ele fără a îndepărta o parte a structurii. Și la asamblarea motorului înapoi, profanii confundă adesea conexiunea firelor. Ca urmare, motorul se arde și trebuie să îl schimbați complet.
... Este imposibil să schimbați periile din ele fără a îndepărta o parte a structurii. Și la asamblarea motorului înapoi, profanii confundă adesea conexiunea firelor. Ca urmare, motorul se arde și trebuie să îl schimbați complet. Instalare corectă perii ... Piesa trebuie așezată cu partea corectă (cu tăietură la colector) și trebuie verificată distanța. Dacă elementul de contact nu este fixat corespunzător, abia va atinge suprafața colectorului. Ca urmare, motorul, din cauza contactului slab, nu va putea funcționa la putere maximă și poate chiar să se ardă. Și mașina va face zgomot și scântei pentru o perioadă destul de lungă. De asemenea, este periculos și poate provoca un incendiu.
... Piesa trebuie așezată cu partea corectă (cu tăietură la colector) și trebuie verificată distanța. Dacă elementul de contact nu este fixat corespunzător, abia va atinge suprafața colectorului. Ca urmare, motorul, din cauza contactului slab, nu va putea funcționa la putere maximă și poate chiar să se ardă. Și mașina va face zgomot și scântei pentru o perioadă destul de lungă. De asemenea, este periculos și poate provoca un incendiu. Contacte de lipit ... La unele mărci de mașini de spălat, periile trebuie lipite la suporturi. Acest lucru necesită cunoștințe despre tehnologia de lipit.
... La unele mărci de mașini de spălat, periile trebuie lipite la suporturi. Acest lucru necesită cunoștințe despre tehnologia de lipit. Reglarea motorului pentru tensiunea curelei... Pentru lucrările de reparații care implică demontarea motorului, poziția trebuie ajustată în timpul reinstalării pentru a asigura o tensiune suficientă a curelei. În caz contrar, cureaua va aluneca de pe scripete când mașina de spălat este în funcțiune.
Pentru a evita problemele inutile cu mașina de spălat când autoînlocuire perii - contactați „RemBytTech”. Sunați la maestru prin telefon:
Așteptați un specialist la 24 de ore după apel sau în ziua selectată.
Cu propriile mâini și măcar pentru o vreme. Folosim produse dovedite și prelungim durata de viață a lamelor ștergătoarelor.
Lubrifiați cu benzină
Efectul este de scurtă durată, potrivit pentru pensulele „moarte”, care nu mai sunt păcat, și nu mai este timp să cumperi altele noi. Pulverizarea cu grafit nu va supraviețui unei coliziuni cu benzina, dar este responsabilă pentru calitatea alunecării pe sticlă și absența scârțâitului. Așa că merită să înmuiați „Ștergătoarele” în benzină doar ca ultimă soluție. Din nou, după ce benzina se evaporă din cauciuc, starea periei va fi și mai proastă.
Notă! După umezirea cu benzină, periile trebuie spălate cu apă caldă și săpun.
Ungeți cu silicon
Planarea va deveni prea abruptă ca campionii mondiali la patinaj artistic! În consecință, calitatea curățării sticlei, dimpotrivă, va scădea brusc.
Lubrifiați cu „White Spirit”
Lichid frumos și efecte interesante. Lucrați cu acest solvent numai cu atenție, purtând echipament individual de protecție și într-o zonă bine ventilată. Din nou, efectul va fi pe termen scurt, iar „White Spirit” nu va transforma periile vechi în altele noi.
Lubrifiați cu glicerină
Glicerina obișnuită de farmacie „știe cum” să înmoaie cauciucul întărit. Înainte de aplicare, pensula trebuie curățată de praf și murdărie, apoi spălată și uscată. După aplicarea glicerinei pe suprafață, se lasă la macerat.
Se spală în apă fierbinte
Apa cu o temperatură de 50-60 de grade va îndepărta stratul superficial de grăsime din cauciuc. Cu toate acestea, pensulele vor trebui ținute în apă timp de o jumătate de oră, iar efectul nu va dura mult.
Restabiliți forma periei
Dacă suprafața de lucru a periei este uzată, puteți prelungi durata de viață a accesoriului și puteți restabili proprietățile de curățare cu șmirghel. Luați o placă de material care nu se îndoaie (placaj puternic, de exemplu), lipiți pe ea hârtie abrazivă cu granulație fină și procesați cu atenție marginea de cauciuc a periei, astfel încât să devină dreptunghiulară. Metoda are dezavantaje: dacă suprafața este tratată inegal, atunci pe sticlă vor rămâne dungi largi.
Cale secretă de la un bunic misterios
Pe resursa auto Drive2 există o postare despre o metodă specială de modă veche de restaurare a lamelor ștergătoarelor. Veți avea nevoie de White Spirit (benzină mai subțire) și câteva țigări. Trebuie să scoți tutunul din țigări și să-l scuturi pe o cârpă înmuiată în solvent. Apoi ștergeți periile cu o cârpă. Autorul metodei asigură un efect neobișnuit de puternic al tutunului, dar este mai bine să-și verifice din nou cuvintele pe perii vechi.
Leave A Comment