Instalare audio auto sau ghid pentru începători. Muzică în mașină: de unde să începem? Cum să faci un sistem audio bun pentru mașină

Instalare audio auto sau ghid pentru începători. Muzică în mașină: de unde să începem? Cum să faci un sistem audio bun pentru mașină

Instalare audio auto sau ghid pentru începători. Muzică în mașină: de unde să începem? Cum să faci un sistem audio bun pentru mașină

Muzica este de mare importanță în viața fiecărei persoane. Oamenii de știință au demonstrat de mai multe ori că muzica diferită poate schimba starea emoțională a unei persoane. Ici și colo în presă și pe internet apar fapte interesante despre ea. Mulți oameni iubesc muzica și, prin urmare, sistemul audio din mașină este un lucru destul de important, poate chiar al doilea după confortul din cabină. Astăzi, există multe sisteme diferite oferite, de la lux și audiofil la buget și obișnuit, dar calitatea sunetului depinde și de reglare și instalare corectă.

Despre stocul audio

Din păcate, audio-ul in-house este departe de a fi ideal, dacă nu să vorbim despre Lexus sau BMW. Luați difuzoarele în uși. Este dificil să obții chiar și un sunet decent de la ei, iar recenziile despre ei sunt adesea negative. Utilizatorii raportează că ușa și învelișul din plastic vor vibra violent atunci când difuzorul funcționează. Acasă, carcasa este destul de dură, deci nu există vibrații. Pentru a evita astfel de probleme, producătorii elimină frecvențele care provoacă vibrații. Acest lucru se face pentru a menține producția mașinii cât mai ieftină. În acest caz, nu trebuie să îngreunați ușa. Dar acest lucru se întâmplă chiar și cu producătorii care se respectă.

Pentru mulți alții, lucrurile stau altfel. De exemplu, difuzorul nu este instalat pe metalul din ușă, ci pe tapițeria subțire. În plus, aceste boxe nu sunt nici măcar din segmentul bugetar, dar sincer ieftine și de calitate scăzută. Inutil să spunem că un astfel de sistem audio din mașină este imediat înlocuit de un pasionat de mașini care ascultă și cu bun gust?

Tipuri de sisteme existente

Astăzi, se pot distinge două tipuri de echipamente care sunt responsabile pentru sunetul din mașină. Deci, există sisteme componente și cele coaxiale. Șoferii audiofili preferă sistemele componente, deoarece sunt considerate a fi mai avansate. Echipamentele coaxiale sunt de domeniul trecutului, deoarece nu reușesc să ofere un sunet bun, sau cel puțin normal.

Ce este componenta

Aceste acustice sunt difuzoare amplasate separat. Dacă le instalați corect, puteți obține un efect unic de prezență. Șoferul va auzi fiecare instrument. Chiar și un sistem audio auto ieftin poate oferi un sunet de înaltă calitate. Kiturile comune includ două woofere, două tweetere și două tweetere. Sistemele mai scumpe au subwoofere suplimentare.

Echipamente coaxiale

Spre deosebire de aici, toate difuzoarele sunt adunate într-un singur caz. Cel mai simplu difuzor poate consta dintr-un singur difuzor. Avantajul acestei acustici este că este mai ușor de instalat, în plus, consumatorului îi place costul. Acest sunet este folosit și astăzi, dar este popular printre cei cărora nu le pasă de calitatea sunetului. Puteți vedea acest echipament în microbuze, camioane, mașini ieftine.

Tipuri și dimensiuni de difuzoare

Dacă aveți nevoie de un sistem audio bun în mașină, atunci cumpărarea unuia de înaltă calitate nu va funcționa aici. Sunetul este un set de echipamente. Atunci când alegeți, se recomandă să acordați atenție nu formei, ci dimensiunilor difuzoarelor din acesta. Adesea, majoritatea mașinilor au deja locuri standard pentru difuzoare, ale căror dimensiuni sunt de 10, 13 și 16 cm.Asta dacă difuzorul are o formă rotundă. Există și spații de 15 x 23 cm dacă forma este ovală.

Un sunet bun este editarea corectă

Da exact. De exemplu, vibrațiile sunt foarte dăunătoare pentru difuzoarele midrange. Acestea ar trebui să fie fixate cât mai strâns posibil. Atunci poți conta pe un sunet bun. Dacă instalarea se face în uși, vehiculul trebuie pregătit în prealabil. Acest lucru vă va ajuta să obțineți o calitate normală a sunetului. Dacă difuzoarele vor fi instalate în spate, este important să lăsați puțin spațiu liber între difuzoare și subwoofer. În mod ideal, boxele medii vor fi amplasate pe ușile din spate, iar subwoofer-ul va sta în portbagaj.

Tweeterele sunt cel mai bine poziționate în față. Pentru a asigura calitatea sunetului, sunt suficiente doar două difuzoare frontale și două tweetere montate pe stâlpii din față.

Profesioniștii recomandă montarea tweeter-urilor cât mai aproape de mediul. Cu toate acestea, pentru aceasta trebuie să tăiați pielea. Apoi aceste difuzoare sunt conectate lângă oglinzi. În general, garanția unei calități ridicate a sunetului este instalarea corectă și competentă a sistemului audio în mașină.

Cel mai bun dintre cei mai buni

Dar cel mai bun nu înseamnă cel mai tare. Sunetul puternic nu va fi niciodată de înaltă calitate și clar, și chiar și sunetul puternic vă poate deteriora cu ușurință auzul. Unele sisteme pot veni standard pe unele mărci, în timp ce altele vor trebui achiziționate separat.

Sistem audio Bose în mașină

Această companie este un pionier în producția de aparate stereo. Produsele sunt și astăzi populare. Această tehnică a transformat la un moment dat ideea de calitate și design a sunetului.

Un sistem audio cu drepturi depline de la acest producător poate fi auzit în Maybach. Acolo este un sistem standard. Calitatea sunetului poate fi ușor comparată cu un concert live. Pentru mulți audiofili, este încă un mister modul în care compania a făcut sunet de această calitate, în ciuda numeroaselor probleme ale cabinei. Bose Media System poate fi auzit la modelele Ferrari. Sistemul vă oferă o calitate perfectă a sunetului. Prețul este vertiginos, dar pentru adevărații iubitori de muzică, nimic nu este imposibil. Sistemele audio de la acest producător folosesc cele mai moderne tehnologii care schimbă ideea de u200b u200bmuzică.

Acustica Boston

Această acustică poate fi găsită în Crysler 300C. Astfel, un sistem cu o putere de 360 ​​W este capabil să ofere o calitate maximă a sunetului. Setul include 7 difuzoare echipate cu filtre speciale si un subwoofer.

Adoptarea Rockford

Acest sistem poate fi auzit în Mitsubishi Lancer Evolution. Acest sistem audio auto are o putere de 650 wați. Conținutul pachetului - 9 difuzoare și un subwoofer. Calitatea sunetului constă într-o procesare bună. Sistemul este capabil să răspundă la schimbările de viteză și poate egaliza volumul sunetului.

Cum să asamblați un sistem audio într-o mașină: o soluție bugetară

Ieftin, dar echipamentul de sunet este o realitate. Să fie doar 10 mii de ruble pentru toate componentele. În același timp, sistemele standard care sunt mai scumpe vor suna mai rău. Instalarea și configurarea se plătesc separat.

Deci, 10 mii trebuie distribuite astfel: 3,5 mii - pentru achiziționarea unui magnetofon radio, 2,5 mii - pentru acustica față și alte 3,5 - pentru spate. Și 500 de ruble. va rămâne pentru cumpărare și alte lucruri mărunte.

Unitate principală bugetară

Există o concurență foarte mare între unitățile principale din cauza produselor chinezești. Recenziile vă sfătuiesc să alegeți soluții bugetare de la liderii de piață. Lasă-le să fie strânse și în Imperiul Celestial, dar calitatea sunetului este mult mai ridicată aici.

În ceea ce privește funcționalitatea, aceasta este reproducerea sunetului de pe orice media, puterea de până la 50 W pe canal, setările egalizatorului și alte lucruri mărunte.

Acustica fata si spate

Urmează cea mai dificilă alegere. Ca buget, dar în același timp o opțiune de înaltă calitate, puteți achiziționa modele de la Pioneer. Chiar și modelele cu trei benzi pot fi găsite ieftin la vânzare.

Nu fiecare mașină are spațiu pentru difuzoarele din spate, dar le puteți încorpora singur. Pentru 3000 de ruble. sunt disponibile opțiuni bune cu trei benzi. Ca exemplu, vă recomandăm să vă uitați la produsele Kenwood.

Așa s-a dovedit cât de ușor și aproape de ieftin s-a dovedit a fi un sistem audio de buget într-o mașină. Acum rămâne de învățat despre instalare și configurare.

Instalarea audio într-o mașină

Chiar dacă mașina nu este echipată cu un sistem audio standard, toate cablurile sunt deja instalate implicit. Pentru a monta unitatea principală, trebuie să scoateți ștecherul și să introduceți reportofonul radio în locul inițial. Și, desigur, toți conectorii și cablurile ar trebui să fie conectate.

Pentru a instala difuzoarele, trebuie să pregătiți în avans podiumurile din placaj. Recenziile recomandă tratarea prealabilă a placajului cu compuși anti-putrezire. Pregătirea acustică trebuie făcută înainte de instalare. Apoi podiumurile sunt înșurubate pe uși, în ele sunt găurite în prealabil. Rămâne doar să întindeți firele și să le conectați mai întâi la crossovere, iar apoi la amplificator sau radio. Nimic nu este dificil, dar dacă apar dificultăți, este mai bine să încredințați munca profesioniștilor. Ei știu exact cum să instaleze un sistem audio într-o mașină pentru ca pasionatul de mașini să fie surprins de rezultat.

Salutari!

Acest articol este dedicat proprietarilor de mașini și șoferilor care abia încep să se gândească la înlocuirea acusticii auto standard.

Pot fi multe motive pentru aceasta, pe care le înțelegeți, dar cele mai comune:

Difuzoarele au „șuierat” din cauza supraîncărcării sau deteriorării mecanice, a ingerării diferitelor tipuri de contaminanți etc.

Un alt motiv comun, după cum știți, nu există o limită a perfecțiunii, și foarte mulți în căutarea sunetului „lor” nu au găsit încă „acel” sunet care ar fi pe placul lor, dar ceea ce nu le place, și apoi dvs. începe să te gândești să cumperi ceva mai serios și de mai bună calitate.

Mai devreme sau mai târziu, te vei confrunta cu întrebarea de a alege difuzoare pentru mașină din toată varietatea care există astăzi pe piață.

Toți cei care se întâlnesc pentru prima dată, și mai ales începătorii, trebuie doar să cunoască și să navigheze liber caracteristicile tehnice ale capetelor dinamice.

Oricine are acasă un amplificator sau un home theater știe bine că acest echipament sună mult mai puternic și mai bine decât orice unitate principală din mașină. Mai devreme, am considerat că pur și simplu nu este posibil să obținem o putere de peste 20 de wați de la 12 volți fără convertizoare DC / DC, conform legilor fizicii și ale circuitelor. Faptul că pe magnetofonul radio sunt scrise 4 X 50 W indică doar puterea maximă, dar nu și pe termen lung, cu un nivel scăzut de distorsiune. De aceea, difuzoarele au o responsabilitate foarte mare de a „întinde” sunetul general al sistemului în detrimentul propriilor capacități. Dacă difuzoarele se dovedesc a fi slabe din punct de vedere al puterii, nu vă vor oferi nici cea mai mică plăcere de a asculta muzica preferată la care vă așteptați de la ele - aceasta este o risipă de bani.

Pentru a face alegerea corectă în viitor, vă sugerăm să înțelegeți mai întâi ce tipuri de difuzoare sunt în mașină. Deci, acustica mașinii este de 2 tipuri:

COAXIAL ȘI COMPONENT

Această fotografie arată un exemplu despre cum arată acustica coaxială.

Acustica coaxiala- are in compunerea sa mai multe difuzoare, acestea reproduc intregul spectru de frecvente sonore audibile de urechea umana. Toate difuzoarele dintr-un astfel de sistem sunt amplasate pe un „coș” comun.

Această fotografie arată un exemplu despre cum arată acustica componentelor.

Acustica componentelor - constă și din mai multe difuzoare, dar principala diferență a unui astfel de sistem este că toate difuzoarele sunt amplasate în interiorul vehiculului și nu sunt concentrate într-un singur „coș”. Fiecare gamă de frecvență are propriul difuzor care reproduce doar o anumită bandă de frecvență. De exemplu, așa-numitul „midbass” este folosit pentru a reproduce frecvențele joase și medii, sau este cunoscut și sub numele de bas mediu (tradus din engleză). Un difuzor separat servește la reproducerea HF, se numește tweeter sau tweeter așa cum le numesc ei în oameni. Datorită separării în interiorul mașinii, difuzoarele componente vă permit să obțineți o scenă șic și voluminoasă.

Difuzoarele coaxiale sunt mai accesibile ca preț și uneori costă de câteva ori mai ieftin în comparație cu sistemele componente. Asta nu înseamnă deloc că sunt oarecum proaste la sunet, doar că fiecare difuzor este creat pentru anumite sarcini pentru o anumită acustică, chiar aceste sarcini sunt mai simple decât pentru alte tipuri. Dar există și avantaje.Acustica coaxială este mai ușor de instalat și costă puțini bani.

Difuzoarele din spectrul de frecvență reprodus sunt MULTIBANDĂ ŞI BANDĂ LĂRGĂ.

Difuzoarele de bandă largă au un singur con, care reproduce o gamă destul de largă de frecvențe.

Sistemele cu mai multe căi constau din mai multe (2 până la 5) difuzoare încorporate.

Forma capetelor dinamice este rotundă și ovală; acest lucru nu afectează deloc calitatea sunetului.

Este influențată de caracteristici precum:

SENSIBILITATE Valorile minime sunt 84-86 dB, dar este mai bine dacă este de aproximativ 92 dB. Cu cât este mai mare sensibilitatea difuzorului, cu atât mai puțină putere trebuie să-i furnizezi, cu alte cuvinte, de exemplu, un difuzor cu o sensibilitate mare va fi suficient și 30 de wați pentru a-l balansa, iar un altul și 100 de wați nu vor fi de ajuns . De aceea, cu cât acest parametru este mai mare, cu atât mai bine!

FRECVENȚA DE REZONANȚĂ (Fs). Cu cât această valoare este mai mică, cu atât vor putea produce frecvențe joase mai profunde difuzorul respectiv. Indicatorul optim este de preferat - de la 50 la 80.

RUGĂCIUNEA TOTALĂ (Qts). Valoarea minimă ar trebui să fie în intervalul - 0,4-0,6. Dacă doriți un sunet de înaltă calitate, alegeți un model în care acest indicator este mai mare decât valorile minime.

PUTERE: Există nominale (pe termen lung) și maxime (de vârf). Valoarea nominală este puterea pe care difuzorul o poate rezista cel puțin ore în șir fără deteriorare, iar maximul este puterea pe care o poate digera difuzorul, de obicei în câteva secunde fără riscul deteriorării și degajării de fum magic :)

Clasificarea dimensiunii difuzoarelor auto:

Majoritatea difuzoarelor auto vin în dimensiuni standard. Difuzoarele circulare sunt în general disponibile în diametre: 10 cm (4 "), 13 cm (5,25") și 16 cm (6,5"). Difuzoarele ovale sunt în general disponibile în dimensiuni de 15x23 cm (6x9"), dar ovalele se găsesc rar în ovale de 18x25 cm (7x10") și 13x18 cm (5x7 ")".

În zilele noastre, pe piață există un număr mare de companii specializate în producția de acustică, unele dintre ele sunt ieftine din China, iar altele sunt foarte arătoase și au o reputație solidă în spatele lor, dar ca urmare, și un cost.

Deci, cum le poți deosebi? Sincer, aceasta nu este o sarcină ușoară, există deja peste 200 de producători pe piață. Există, de asemenea, firme chineze care nu sunt chiar „junk”, la fel cum există falsuri pentru firmele de producție binecunoscute și populare. Cel mai important, fiți vigilenți și nu întâlniți astfel de produse, nu cumpărați difuzoare pentru 100 USD, al căror preț adevărat este de 20-30 USD.

Coloane fabricate sub mărci Sony, Pioneer, Kenwood, JVC, Panasonic Desigur, nu sunt „de stânga”, desigur, dacă acestea sunt produse originale, dar în cea mai mare parte aceste firme sunt cele mai des contrafăcute. Calitatea sunetului unor astfel de difuzoare este medie și sunt destul de potrivite pentru înlocuirea vechilor difuzoare standard.

Alegerea difuzoarelor numai după dimensiunea magnetului ar fi o decizie absolut greșită. Dacă magnetul este mare, asta nu înseamnă deloc că avem un fel de super difuzor în fața noastră. În modelele acustice moderne se folosește un magnet de neodim, care este de dimensiuni foarte mici și are o eficiență mare.

În schimb, acordați atenție conului și surroundului, acestea sunt situate în partea din față a difuzorului. Cea mai bună opțiune atunci când difuzoarele sunt fabricate din hârtie sau carton presat cu impregnare hidrofugă obligatorie (pentru protecție maximă în condiții dure de funcționare - mașina este), cauciucul moale sau cauciucul este folosit pentru agățarea difuzorului. Este foarte descurajat să cumpărați difuzoare cu suspensii din cârpă sau spumă.

Difuzoare de înaltă frecvență, sunt și tweetere, este de dorit să achiziționați exact mătase, sunt cele mai plăcute urechii în sunet ca urmare a răspunsului în frecvență „corect”.

Dacă există un crossover extern în difuzoare, grozav, sistemul dumneavoastră va avea o bună separare a frecvenței prin filtrare.

Și vă rugăm să rețineți cel mai important lucru din acustică - acesta este locul instalării sale. Rețineți că chiar și cea mai scumpă și de înaltă calitate difuzor fără design acustic nu va da efectul așteptat, adică nu va justifica banii cheltuiți pentru el. Pentru a auzi un sunet mai mult sau mai puțin de înaltă calitate, difuzoarele trebuie instalate la volumul acustic. În majoritatea mașinilor fabricate din fabrică, acest volum nu este altceva decât o cutie de tablă, când este privit din punct de vedere acustic.

Pentru ca difuzorul să sune cumva, instalat în ușile mașinii, acestea trebuie tratate cu izolare la zgomot și vibrații, iar difuzorul trebuie fixat nu pe metal, ci printr-un inel de distanță suplimentar din lemn.

Dacă faci totul corect, mașina ta va avea cu siguranță sunet de înaltă calitate!

Va recomandam sa aveti grija sa nu incurcati polaritatea la conectare pentru a nu cauta unde a disparut basul :), deoarece boxele in acest caz vor functiona in antifaza, acest lucru va duce la absenta basului.

Asta e tot. Vă dorim un sunet de înaltă calitate în mașina dvs., ascultând pe care nu veți avea chef să îl opriți, ci dimpotrivă să îl faceți și mai tare! :)

Atunci când proprietarul unui sistem audio de acasă cu sunet decent petrece mult timp la volan, mai devreme sau mai târziu, el acordă atenție sunetului stoc din mașina lui. Și ajunge la concluzia că producătorul auto a înșelat, promițându-i un sunet bun și uneori chiar condimentând promisiunea cu o placă faimoasă. Întrebarea standard care apare în acest caz este „Ce se poate face pentru ca shtadka să sune normal?”

Sub conceptul de „sunet normal” fiecare înțelege de obicei ceva propriu. Pentru unii, este suficient să crească pur și simplu rezerva de volum nedistorsionată, în timp ce alții încearcă să se apropie de High End acasă (iertați-mă, nu vreau să iau în considerare opțiunile „dolbit normalno”). Cu toate acestea, principiile de acasă în mașină încă nu funcționează. Cel puțin pentru că proprietățile acustice ale interiorului unei mașini sunt complet diferite de cele ale unei încăperi. Și nu există difuzoare ca atare, iar difuzoarele sunt împrăștiate după principiul „unde este un loc, îl pun acolo”. Nu există nimic de spus despre designul acustic pentru ei - rolul său este jucat de elementele structurii mașinii. În general, nimic de-a face cu „temele”.

Din anumite motive, marketerii asociază adesea calitatea unui sistem audio cu numărul de difuzoare din acesta.

De aici, apropo, afirmația printre limbajele malefice că automobilele High End este absurdă și, în principiu, este imposibil să construiești un sistem audio de vârf într-o mașină. Personal, nu prea îmi place această abordare, ei bine, nu-mi place să petrec două-trei ore pe zi în mașină, stând în ambuteiajele din oraș, ascultând doar radioul. Și cred că nu sunt singurul. Așadar, vom căuta și alte soluții, nu cele de acasă. Și, așa cum arată practica, astfel de soluții există.

Probabil că ar fi greșit să aruncăm totul într-un singur articol. Explicarea simultană a tuturor nuanțelor construcției sunetului într-o mașină este ceva din domeniul „Fizicii cuantice pe scurt”. Dar alegerea direcției potrivite pentru a face primul pas corect spre un sunet bun este poate jumătate din luptă. Să începem cu asta.

Nu aș argumenta că toate sistemele de stoc sună rău. Există multe altele interesante și cu adevărat grozave. Dar, din păcate, cu un mare dezavantaj - costul monstruos

Primul pas este să decidem de ce avem nevoie, de fapt. Dacă există dorința de a realiza un sistem de o clasă cu adevărat înaltă, atunci în orice caz nu se pot face mijloace simple, va trebui să abordați problema în mod cuprinzător și să vă pregătiți pentru injecții financiare decente. Dacă sarcina nu merită sunetul sistemelor de acasă multi-kilobax, atunci o puteți aborda în etape. Dar în ce stadiu să te oprești este deja treaba tuturor. Să începem simplu.

Nivelul unu. Izolarea zgomotului

Da, da, acesta este primul punct pentru orice upgrade a unui sistem audio standard. Dacă vrei să asculți muzică, primul pas este să scapi de sunetele inutile. Apropo, nu este vorba atât de zgomotul exterior, cât de caroserie. Aruncă o privire la difuzorul de acasă. Carcasă robustă, lipsită de nuanțe. Sunetul emite doar ceea ce ar trebui să emită sunet și ceea ce nu trebuie menținut monolitic. Acum uitați-vă unde și cum este instalată orice difuzor de mașină și care este cazul. Cel mai adesea, este fixat pe un fel de panou metalic și, în cel mai rău caz, chiar și pe tapițerie din plastic. Și corpul unei astfel de „coloane” este o ușă sau un fel de nișă de caroserie. Tablou și nimic mai mult. Apropo, în cel mai adevărat sens al cuvântului.

Cel mai simplu mod de a îmbunătăți condițiile acustice ale difuzoarelor și de a scăpa de rezonanțe inutile și alte tonuri metalice este utilizarea materialelor de amortizare a vibrațiilor. Ele sunt de obicei realizate pe bază de bitum sau cauciuc, adesea cu un fel de aditivi. Caracteristica lor principală este vâscozitatea lor internă ridicată. Practic, acestea sunt doar materiale din tablă care sunt tăiate la locul lor și rulate cu grijă pe metal. Dar uneori astfel de materiale sunt și sub formă de mastice.

Prelucrarea cu materiale de amortizare a vibrațiilor elimină nuanțe metalice și îmbunătățește condițiile de funcționare ale difuzoarelor instalate

Materialele de amortizare a vibrațiilor sunt mai grele și mai dure, mai eficiente, dar sunt mai greu de lucrat, așa că nu le plac tuturor meșterilor. Cele care sunt mai subțiri și mai ușoare sunt mai ușor de lucrat, dar efectul nu este atât de mare de la ele. Optimul este de obicei undeva la mijloc.

Toate tipurile de spumă ușoară și materiale fibroase pot fi considerate doar opționale, funcționează într-un mod ușor diferit și nu au un efect prea mare asupra absorbției vibrațiilor metalice.

Nivelul doi. Înlocuirea difuzoarelor OEM

Aici trebuie să fii foarte atent. Acesta este un alt câmp cu greblă, nu poți alerga cu ochii închiși. Această opțiune de upgrade nu este întotdeauna aplicabilă. Dacă înlocuiți doar difuzoarele și lăsați totul, atunci este departe de faptul că sistemul va „cânta”. În plus, în unele cazuri, rezultatul se poate dovedi a fi complet negativ. Sistemul audio standard, deși în sine și de o clasă joasă, dar totul în el este potrivit unul cu celălalt și echilibrat.

Este clar că sistemul audio este departe de a fi un element prioritar în designul unei mașini, dar uneori metodele de instalare a difuzoarelor standard sunt pur și simplu surprinzătoare. Fotografia prezintă un difuzor standard BMW, care a fost pur și simplu fixat pe interiorul tapițeriei și acoperit cu o carcasă ușoară.

Unul dintre trucurile la care apelează producătorii de automobile este impedanța redusă a acusticii. În general, în audio auto, acustica cea mai comună este de 4 ohmi, dar în „shtadki” folosesc adesea 2 ohmi. Toate pentru a spori amplificatorul standard mort și pentru a crește ușor marja de volum. Înlocuiți astfel de difuzoare cu altele de 4 ohmi mai familiare și obțineți un sistem silențios, iar toate încercările de a crește volumul vor fi însoțite de o creștere a distorsiunii.

Dar e în regulă, printre piețele de schimb, acustica este plină de 2 ohmi. Nu calca pe o alta grebla - un semnal corectat. Acesta, apropo, este unul dintre „cipurile” multor sisteme standard de marcă - nu există componente mai bune, dar corectarea este cea care compensează caracteristicile difuzoarelor ieftine și deficiențele designului lor acustic. Înlocuiți dinamica într-un astfel de sistem și o astfel de corecție nu va mai fi adecvată.

Dar nu este nevoie să fii intimidat și să renunți complet la această opțiune. Astăzi, puteți găsi multe seturi de acustică, care se concentrează în mod special pe anumite mărci și modele de mașini. Practic, pentru cei europeni, în această parte a lumii un astfel de upgrade este cel mai solicitat.

Videoclipul demonstrează ușurința de a actualiza un sistem audio stoc prin simpla înlocuire a difuzoarelor OEM cu un set special conceput pentru o anumită marcă de mașină:

Nivelul trei. Faceți upgrade fără a înlocui unitatea principală standard

Dacă toate aceste „flori” cu difuzoare vi se par frivole, este timpul să treceți la „boabe” - să atingeți partea de amplificare a sistemului. Principala problemă care trebuie rezolvată în acest caz este de unde să obțineți semnalul liniar original necorectat, de la care să începeți construirea unui nou sistem audio.

De fapt, pur și simplu nu-l vei găsi nicăieri. Și pur și simplu nu există o singură rețetă pentru toate mașinile; în orice caz, va trebui să apelați la profesioniști specializați în „setarea vocii” pentru mașini. Practic, totul se rezumă la patru opțiuni.

Prima opțiune este să „trageți” semnalul liniar din intestinele electronice ale unității principale. Pentru multe modele, acest proces, apropo, este bine dezvoltat, iar pentru o cantitate relativ mică unitatea dvs. principală standard primește o coadă cu conectori RCA pe spate.

În multe unități principale, este ușor să obțineți un semnal de linie. Uneori, însă, nivelul său este scăzut și, pentru a nu capta interferențe în drum spre amplificator, trebuie să adăugați un mic buffer de ieșire. Dar pentru un meșter experimentat, acest lucru nu provoacă dificultăți deosebite.

A doua opțiune trebuie utilizată atunci când nu este posibilă afișarea „lineers”. În acest caz, lăsăm amplificatorul standard în sistem, deconectam decisiv difuzoarele standard de la acesta și punem ieșirile acestuia pe intrările noului amplificator. Singura cerință pentru acesta din urmă este prezența așa-numitelor intrări de nivel înalt în ea.

Intrările de nivel înalt sunt o caracteristică exclusivă a echipamentelor audio auto; acasă, conectarea unui amplificator după altul este puțin probabil să apară nimănui. În mașină, aceasta este o măsură necesară și, chiar dacă din punct de vedere tehnic nu este foarte elegantă, mai are un punct în ea. La urma urmei, nu vor fi conectate difuzoarele cu impedanță scăzută la amplificatorul standard. Etapele sale de ieșire vor funcționa într-un mod complet diferit, cu curenți mai mici, astfel încât calitatea semnalului va fi oarecum diferită. În orice caz, veți obține un sunet mai bun decât era în stat.

Dar această opțiune nu este întotdeauna aplicabilă. Puțin mai sus, am menționat deja că în multe sisteme se introduce o corecție intenționată a semnalului. În acest caz, nu are sens să lăsați pur și simplu semnalul „curbă” de la amplificatorul standard la cel nou. Și dacă sistemul standard are amplificare canal cu canal, atunci nici măcar un semnal de curbă nu poate fi găsit aici - doar tăieturi de frecvență.

Pentru astfel de cazuri - a treia opțiune, folosind un procesor digital precum Audison bit One, Audison bit Ten, Helix DSP etc. Trucul acestor dispozitive este că pot adăuga semnalul audio original din aceste piese de frecvență separate, eliminați corecția ( sau mai degrabă, corectați semnalul „în direcția opusă”) și trimiteți un astfel de semnal restabilit la un nou amplificator. În mâini pricepute, apropo, un lucru destul de eficient.

De obicei, procesoarele auto sunt configurate de pe un laptop sau tabletă.

Ei bine, a patra opțiune este aplicabilă în mașinile în care sistemul standard este construit folosind magistrala MOST (Media Oriented Systems Transport). Apropo, sunt multe în ziua de azi. Particularitatea structurii MOST este că toate dispozitivele (sursă, amplificatoare, monitoare, schimbătoare etc.) sunt unite printr-o singură magistrală digitală prin care circulă datele în jurul inelului. Este imposibil să luați și să eliminați ceva dintr-un astfel de sistem, transferul de date este întrerupt și totul nu mai funcționează.

În ciuda complexității aparente la prima vedere, de fapt, această opțiune este una dintre cele mai convenabile pentru instalarea unui nou sistem. Tot ce aveți nevoie este un adaptor MOST. Se conectează la inelul MOST ca un alt dispozitiv, scoate un semnal audio digital din autobuz și ni-l oferă „pe un platou de argint” - sub forma unui SPDIF familiar.

Dacă sistemul audio de stoc folosește magistrala MOST, atunci utilizarea adaptorului vă permite să primiți SPDIF fără intervenție chirurgicală în unitatea principală sau cablare

Și apoi putem face tot ce ne dorește inima cu el - de la o soluție economică „procesor + amplificator într-un singur pachet” (MD.Lab AM-60.6DSP, Audison Prima AP8.9 bit, Helix P SIX DSP etc.) și la sisteme extravagante cu un DAC extern și alte probleme audiofile.

Nivelul patru. Înlocuirea completă a sistemului standard

Există situații în care nu numai sunetul sistemului standard nu este satisfăcut, ci și funcționalitatea unității principale în sine. În acest caz, gândurile de a-l înlocui devin deosebit de enervante. Dar acest lucru nu se poate face întotdeauna cu forțe mici.

Inițial, această Honda a fost echipată cu o unitate principală standard integrată în planșa de bord. Cu ajutorul unui panou non-standard, a fost posibil să se instaleze o nouă unitate principală de dimensiuni standard DIN

În primul rând, aruncați o privire atentă la ce este unitatea principală standard. Dacă are propriul display și toate comenzile pentru sistemul audio nu sunt conectate la restul sistemelor mașinii (climatizare, computer de bord etc.), atunci cel mai probabil poate fi îndepărtat în siguranță, în timp ce toate celelalte sistemele vor rămâne neafectate.

Nu lăsați forma și dimensiunea originale ale GU standard să vă deranjeze. În primul rând, acum există multe unități principale alternative care sunt produse pentru anumite mărci de mașini și se potrivesc în panou conform principiului pin-to-pin - scaunele și conectorii sunt complet aceleași. Alternativ, puteți utiliza un cadru adaptor pentru a instala un aparat de dimensiune standard 1DIN sau 2DIN și un adaptor de la un conector standard la un ISO standard. Mulți producători le produc, așa că găsirea trusei potrivite nu este de obicei dificilă. În ultimă instanță, nimeni nu a anulat nici soluțiile personalizate.

Dacă unitatea principală standard are multe funcții standard, atunci înlocuirea acesteia este o sarcină foarte dificilă, nu există soluții simple pentru fiecare mașină. În imagine este un kit Alpine conceput special pentru Mercedes

Dar dacă „capul” standard este combinat cu alte sisteme ale mașinii, este deja mai complicat. Este departe de a fi un fapt că există o unitate principală alternativă pentru mașina dvs. În acest caz, abordarea va fi individuală și, cel mai probabil, costisitoare.

Acest McIntosh este în fruntea noului sistem audio, cu un cadru personalizat creat pentru el. Din sistemul standard a rămas doar unitatea principală, aceasta joacă acum rolul celei de-a doua surse ca importanță

Dar mai există o opțiune. Pare destul de extravagant, dar uneori aceasta este singura modalitate de a organiza o sursă audio cu adevărat de înaltă calitate în mașină - este să lăsați unitatea principală originală neschimbată și să instalați una a doua. În acest caz, devine principalul din sistem, iar sistemul audio este construit din acesta. Cel standard este mutat de la rolul celui principal în sistem și devine suplimentar - ieșirile sale sunt conectate la intrările AUX ale noii unități principale.

Deoarece sistemul audio nu afectează în mod direct nici siguranța, nici fiabilitatea mașinii, producătorii de automobile nu încearcă în mod tradițional să o facă să sune mai bine: principalul lucru este că „muzica” este fiabilă și nu strica statisticile cu defecțiuni. De regulă, pe transportor, mașinile sunt echipate cu componente audio ale unor mărci cunoscute - Blaupunkt, Clarion, Panasonic, Philips. Dar nu ar trebui să cumpărați „numele bun” - cele mai simple versiuni de echipamente sunt incluse în configurațiile standard fără scopul de a-i mulțumi iubitorilor de muzică.

Acustica standard are de obicei o gamă de frecvență îngustă, reproducere cu un sunet „plastic” sau „carton” și o scenă sonoră plată, non-volumică. În plus, la volum mare, difuzoarele încep adesea să „se joace” cu detaliile decorațiunii interioare, „decorând” coloana sonoră cu triluri și vibrații ale fragmentelor de torpilă și ale ușilor.

Desigur, aici nu vorbim de mașini de segment premium care sunt echipate din fabrică cu componente ale mărcilor de elită (Harman Kardon, Bang & Olufsen, Bose), se disting prin pregătirea specială a caroseriei, prezența amplificatoarelor, un subwoofer. și amplasarea difuzoarelor atent calculată.

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Ce este sunetul de calitate într-o mașină?

Aceasta este o oportunitate nu numai de a vă bucura de vocea vedetelor pop, ci și de a aprecia priceperea interpreților părților instrumentale individuale, soliști cu o gamă largă de voci. Difuzoarele „corecte” reproduc cu acuratețe toate nuanțele sunetului instrumentelor, fără a înfrumuseța sunetul sau a ascunde caracteristicile acestuia. Un sunet bun ar trebui să fie curat, fără impurități sub formă de rezonanță a părților interioare. Desigur, muzica non-standard poate fi mai tare decât muzica „nativă”, dar acesta nu poate fi considerat factorul principal într-o instalare de înaltă calitate.

Cine ar trebui să părăsească sistemul audio OEM?

Cu toate dezavantajele sale, sistemul audio standard este de obicei fiabil, are volum suficient, reproduce bine sunetul în gama de vorbire umană și multe genuri muzicale populare. Deci, dacă conduceți o mașină ieftină de dimineața până seara pe drumuri stricate în compania unor pasageri vorbăreți, ascultați chanson sau radioul FM și apreciați starea originală a interiorului, cel mai probabil, acustica obișnuită este doar pentru dvs.

Câte difuzoare ar trebui să aibă o mașină?

Numărul de difuzoare nu este în niciun caz cel mai important factor, mult mai important este tipul de sistem de difuzoare. Pentru a transmite cu acuratețe toate nuanțele unei fonograme, acustica trebuie să fie componentă - cu cel puțin două canale de frecvență. De fapt, fiecare astfel de difuzor este alcătuit din două difuzoare: un tweeter de înaltă frecvență („tweeter”) și un joasă-mediu-frecvență - midbass, precum și un filtru de încrucișare a frecvenței.

Minimul necesar într-o mașină este o pereche de astfel de kituri cu două canale, situate în față. Acesta este așa-numitul front, care este în general suficient pentru a „simți diferența” pe fundalul sistemului standard. Pentru o mai bună reproducere a frecvențelor joase, este indicat să amplasați o altă pereche de difuzoare convenționale (monocomponente) cu diametru mai mare (minim 16 cm sau „ovale” 6x9 cm) în spatele cabinei.

În mod ideal, acesta ar trebui să fie un subwoofer special - un subwoofer conectat la un canal separat. O creștere suplimentară a numărului de difuzoare va afecta nu atât calitatea sunetului, cât o mai bună audibilitate în diferite puncte din cabină.

Cum pot ajusta parametrii difuzorului?

Prima problema la alegerea difuzoarelor care sa le inlocuiasca pe cele standard sunt dimensiunile, deoarece cele standard sunt adesea mai mici decat cele standard ca diametru si adancime. Pe langa geometrie, difuzoarele trebuie sa fie adecvate electric.

Două caracteristici sunt deosebit de importante - rezistența și sensibilitatea. Dacă vorbim despre conectarea acusticii într-un mod bugetar - direct la unitatea principală (fără amplificator), atunci rezistența ar trebui să fie de cel puțin 4 ohmi, iar sensibilitatea ar trebui să fie de aproximativ 92 decibeli.

Cum să alegi difuzoare ieftine, dar de înaltă calitate?

Majoritatea producătorilor de audio auto de renume mondial au acustice pentru toate cele trei grupuri de preț în sortimentul lor. Există puține excepții, de exemplu, Focal cu modelele sale exclusiv de top sau JBL cu orientare bugetară. Un set de difuzoare frontale ieftine (două tweetere, două midbass și două crossover) de o marcă bună va costa aproximativ 45-50 USD.

În același timp, difuzoarele similare ca caracteristici de la un producător necunoscut pot fi cumpărate pentru 15 USD, dar, de regulă, astfel de difuzoare funcționează nu mai mult de un an. În cazul în care este vorba de un sistem audio ieftin, se recomandă să acordați atenție mărcilor americane care se încadrează în gama de 45-50 de dolari (Polk Audio, MTX, Kicker). Sunt concepute în mod tradițional pentru a fi utilizate în volumul liber al ușii, portbagajului etc.

Ce trebuie făcut în afară de înlocuirea difuzoarelor?

Prima condiție este să alegeți locul potrivit pentru difuzoare. Tweeterele de înaltă frecvență ar trebui plasate mai sus, mai aproape de ascultător și îndreptate către el. Midbas-urile (difuzoarele de frecvență medie-joasă) sunt de obicei situate mai jos, subwoofer-ul putând fi amplasat în orice parte a cabinei.

De asemenea, este important să vă asigurați că difuzorul este atașat rigid de caroseria masivă. Dacă acesta nu este un podium obișnuit din plastic, atunci va trebui să faceți cel puțin inele de distanță, de exemplu, din placaj gros.

Și, în sfârșit, chiar și vibrațiile locale și izolarea zgomotului vor îmbunătăți semnificativ sunetul difuzorului. Dacă nu este posibil să procesați toate panourile ușilor în care este instalată acustica cu materiale speciale, trebuie să lipiți o bucată de material absorbant cel puțin vizavi de spatele difuzorului. Acest lucru va elimina în mare măsură acordurile nedorite ale metalului care vibra.

Cât de scumpă este acustica de nivel înalt?

Sistemele de difuzoare de nivel mediu de preț al mărcilor de renume sunt vândute la un preț de 100-120 USD per set, modelele de top - în medie 250-300 USD. Există, de asemenea, un difuzor premium care costă între 900 și 1.000 USD per pereche. Acestea sunt difuzoare realizate manual pentru cunoscătorii adevărați de audio auto și instalatori extrem de profesioniști.

Astfel de kituri sunt produse la comandă și, fiind interesați de prețul lor, ar trebui să ne amintim și despre prețul lucrării la instalarea lor în mașină (și poate fi de 1.000 USD sau 2.000 USD) - numai instalatorii de înaltă clasă vă vor ajuta pe deplin. să realizeze potențialul unor astfel de difuzoare.

Care este diferența dintre un sistem audio simplu și unul scump?

Pe lângă difuzoarele mai scumpe, sistemul audio high-end diferă prin modul în care sunt instalate. Dacă într-un sistem ieftin difuzorul „se joacă” pe volumul ușii, al portbagajului sau al întregului interior (în funcție de locul în care este instalat), atunci pentru fiecare difuzor (cu excepția unor tweetere) a sistemului Hi-Fi, se creează propria sa cameră, al cărei volum este determinat de producător sau instalatori.

Un sistem avansat are în mod necesar un subwoofer (60 - 600 USD), mai multe amplificatoare de putere (70 - 12.000 USD) pentru amplificarea canal cu canal a semnalelor din față, din spate și subwoofer. Toate componentele sunt conectate printr-un cablaj special ($ 100 - 1000). Întreaga mașină este supusă unor lucrări de izolare fonică cu demontare completă a interiorului și a portbagajului (400 USD - 1.000 USD). Desigur, cu această abordare, unitatea principală nu rămâne standard și este fie înlocuită (60–1.500 USD) fie modernizată (de la 100 USD).

În cele din urmă, profesioniștii audio auto reglează în sfârșit scena sonoră schimbând unghiul axei difuzorului cu câteva grade, ajustând nivelul și intervalul de frecvență al fiecărui semnal difuzor. Drept urmare, un sistem audio mai mult sau mai puțin de înaltă calitate va costa cel puțin 2-3 mii USD, iar unul cu adevărat perfect poate costa cu ușurință 10 mii USD.

Astăzi, mulți amatori, imediat după cumpărarea unei mașini, și-au propus sarcina de a cumpăra un sistem audio de înaltă calitate. Vi se poate părea că alegerea hardware-ului de calitate este o întreprindere simplă. Deloc. Trebuie să cunoașteți și să țineți cont de multe subtilități, despre care vom vorbi în acest articol.

Pentru a instala acustica auto în acest fel, va trebui să cheltuiți mult efort și bani.

Consiliul numarul 1. Înțelegeți tehnologia componentelor și coaxiale și caracteristicile acesteia

Din păcate, mulți pasionați de mașini nici măcar nu acordă atenție tehnicilor menționate mai sus. În sistemele coaxiale pot fi montate două sau chiar trei difuzoare (frecvență înaltă, joasă și medie). Desigur, această caracteristică simplifică foarte mult procesul de instalare a sistemului, dar configurarea difuzoarelor va fi mult mai dificilă. În plus, au o calitate inferioară a sunetului în comparație cu acustica componentelor. Utilizarea acusticii componentelor implică de obicei distanțare separată. Prin urmare, dacă doriți să obțineți sunet de înaltă calitate, atunci trebuie să vă concentrați asupra versiunii componente.

Consiliul numărul 2. Puterea nu este principalul lucru

Mulți pasionați de mașini și cunoscători neexperimentați ai sistemelor de sunet acordă atenție în primul rând puterii difuzoarelor. Dar acest parametru nu este principalul atunci când alegeți o tehnică. Puterea este doar pragul maxim la care difuzoarele vor produce un sunet de calitate. De obicei (judecând după volum), 10-20 wați sunt suficienti.

Consiliul numărul 3. Luați în considerare specificațiile de instalare

Una dintre numeroasele scheme de conectare a acusticii auto

Dacă trebuie să faceți structuri pentru montarea difuzoarelor, atunci acest lucru trebuie luat în considerare. În special, difuzorul frontal trebuie montat într-o locație deja pregătită. Dacă este necesar, poate fi modificat. Se recomandă instalarea difuzoarelor cu un diametru de cel mult 15-16 centimetri. În acest caz, este mult mai ușor să-și coordoneze munca cu subwoofer-ul.

Consiliul numărul 4. Încercați să nu ne credeți pe cuvânt

Un producător poate scrie o mulțime de lucruri interesante pe ambalajul mărfurilor sale, dar nu totul poate corespunde realității. O atenție deosebită trebuie acordată frecvenței. Este important să ne amintim că urechea umană percepe o frecvență de 20 până la 20 de mii de herți. Astăzi, nicio pereche de difuzoare nu este capabilă să furnizeze această frecvență. Pentru a asigura o calitate maximă a sunetului, este necesar să instalați tweetere cu o frecvență (4 până la 20 de mii de herți), difuzoare de frecvență medie (500-5000 Hz), subwoofere (de la 30 la 100 Hz) și medii bas (de la 80 la 1000 Hz). ).

Consiliul numărul 5. Este necesară izolarea fonică

Dacă doriți să obțineți un sunet de înaltă calitate, atunci nu puteți face fără izolarea zgomotului. Zgomotul motorului și cauciucului nu va contribui la percepția sunetului. Materialul special trebuie lipit pe uși, podea, acoperiș și între habitaclu și compartimentul motor.

Consiliul numărul 6. Luați în considerare calitatea sistemului dvs. de difuzoare

Orice detaliu poate fi foarte important atunci când alegeți un sistem stereo de calitate. În special, dacă coșul midbass este turnat, atunci puteți obține un sunet mai curat și puteți spera în absența oricărei distorsiuni neliniare. Cât despre twitter, ar trebui să fie de mătase. În acest caz, puteți conta pe frecvențe înalte pure. Dacă doriți să obțineți un sunet mai clar și mai luminos, atunci este mai bine să luați produse cu o cupolă de titan.

Video despre alegerea corectă a acusticii pentru mașina dvs

Consiliul numărul 7. Așezați corect difuzoarele

Difuzoarele trebuie selectate și instalate corect

Pentru a obține un efect stereo bun, difuzoarele trebuie plasate corect. De exemplu, este foarte nedorit să montați tweet-uri în locuri obișnuite (acestea sunt de obicei situate în ornamentul ușii). În acest caz, sunetul de la difuzoare va avea un efect stereo minim. Fiecare twitter va fi auzit separat, ceea ce nu este foarte bine. Cel mai bun loc este vârful torpilei. În acest caz, sunetul va fi cu adevărat de înaltă calitate.

Consiliul numărul 8. Dacă nu știți cum - nu mergeți

Dacă nu ai încredere în abilitățile tale, atunci este indicat să încredințezi munca unor profesioniști din domeniul lor, care, de altfel, te vor ajuta să alegi sistemul stereo de cea mai bună calitate. Nu este un secret că pentru a cumpăra un sistem stereo de înaltă calitate pentru o mașină, trebuie să aveți o serie de cunoștințe și abilități în construcții, lăcătuș, design și alte industrii. Și configurarea sistemului este departe de a fi cea mai ușoară sarcină.

CU Consiliul numărul 9. Acordați atenție instalării subwooferului

Subwooferul este o parte importantă a sistemului de difuzoare ale mașinii

După cum am menționat deja, subwoofer-ul este un element foarte important al oricărui sistem stereo. Nu trebuie să cumpărați „orbește” cea mai puternică boxă. Este recomandabil să faceți alegerea în funcție de genurile muzicale pe care o persoană le preferă. Astăzi puteți achiziționa fie un subwoofer pasiv. Subwooferele active sunt mai ușor de conectat și configurat și este mai bine să le acordați preferință. Difuzorul poate fi instalat în orice parte a mașinii, dar din cauza dimensiunii destul de mari, acest lucru trebuie făcut în portbagaj. Dacă este posibil, instalarea se face pe raftul din spate.

Am decis să cumpărăm echipamente de înaltă calitate, atunci nu este nevoie să pierdem timpul cu fleacuri. Consultați-vă cu un specialist și cumpărați acele difuzoare pe care acesta le recomandă special pentru mașina dvs. Și nu contează că vor fi puțin mai scumpe decât te așteptai. Vrei un sunet de calitate, nu-i așa?

Leave A Comment

Copyright © 2023 carhousekeeper.com. All rights reserved.