Cum sa alegi amplificatorul care ti se potriveste?

Cum sa alegi amplificatorul care ti se potriveste?

Te-ai gandit de multe ori sa iti faci un ugrade la sistemul audio al masinii, dar nu ai luat inca o decizie? Mai jos iti prezint cateva aspecte foarte importante de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa achizitionezi un amplificator auto.

1. De ce sa adaugi un amplificator sistemului audio?

Daca iti doresti ca muzica ta sa se auda mai tare, mai puternic, atunci cu siguranta ai nevoie de un amplificator. Indiferent daca asculti muzica preferata foarte tare sau doar vrei sa te bucuri de un sunet clar, un amplificator va aduce la viata muzica ta, scotand la iveala toate emotiile si detaliile acesteia. Iata cateva din beneficiile adaugarii unui amplificator la sistemul audio:

Calitate mai buna a sunetului - adaugand un amplificator iti asiguri o sursa curata de putere care ofera functionarea in conditii optime a difuzoarelor tale. In comparatie cu un amplificator incorporat, unul extern nu este limitat de spatiul disponibil, ceea ce inseamna ca poate fi folosit fara compromisuri. Muzica ta se va auzi la fel de bine indiferent de volumul utilizat;

Putere pentru difuzoare - este posibil ca unitatea audio din fabrica sau orice alta unitate achizitionata sa nu poata asigura puterea necesara in cazul in care ti-ai achizitionat difuzoare noi, care sunt mai puternice sau ai adaugat mai multe componente sistemului tau audio;

Putere pentru un subwoofer - in mod normal un subwoofer necesita mai multa putere decat poate furniza o unitate audio din fabrica sau chiar si o unitate audio de la un brand cunoscut. Pentru a te bucura la maxim de noul tau subwoofer ai nevoie si de un amplificator.

2. Care este puterea de care au nevoie difuzoarele tale?

Toate difuzoarele aftermarket si in special difuzoarele pe componente sunt mai puternice decat cele din fabrica si prin urmare au nevoie de mai multa putere decat le poate furniza unitatea audio. Pe eticheta difuzoarelor gasesti informatii despre puterea nominala RMS (de exemplu: RMS = 60W). Aceasta reprezinta puterea aproximativa la care difuzoarele asigura cele mai bune performante audio, potrivit producatorului.

Prin urmare, atunci cand achizitionezi un amplificator ai grija ca puterea fiecarui canal sa nu depaseasca valoarea RMS afisata pe difuzoare, iar daca ai un amplificator si trebuie sa achizitionezi difuzoare, atunci acestea trebuie sa detina o putere mai mare decat cea generata de un canal al amplificatorului.

Daca difuzoarele fata au o putere diferita fata de cele de pe spate, alege un amplificator a carui putere pe un canal este mai mica decat puterea cea mai mica afisata pe difuzoare.

In cazul in care vrei sa dai mai multa vitalitate sistemului tau audio din fabrica, poti opta pentru amplificatorul pe 4 canale Sony XMN1004 sau daca vrei ceva cu adevarat uimitor care sa iti faca sistemul audio sa sune ca si cand te-ai afla in fata unei scene de concert, atunci iti recomandam amplificatorul inteligent Kicker KEY180.4 din oferta Falcon Electronics.

3. Cate canale trebuie sa aiba amplificatorul?

Fiecare canal al unui amplificator este o sursa de energie care furnizeaza putere unui difuzor. Prin urmare numarul de canale de care ai nevoie depinde de planurile pe care le ai cu sistemul tau audio. Am identificat pentru tine 3 variante:

1. Conectezi doar difuzoare

Multi isi doresc mai multa putere doar pentru difuzoarele fata si nu utilizeaza difuzoarele spate. Pentru cei ce aleg aceasta varianta, cea mai buna solutie este un amplificator pe 2 canale, pentru ca nu trebuie sa furnizezi putere decat unui singur set de difuzoare. Din oferta Falcon Electronics puteti alege modelul Sony XMN502 sau modelul JVC KSAX202. Pentru cei ce vor sa asigure un sunet adevarat in masina atat in fata, cat si in spate, ideal este un amplificator cu 4 canale - 1 canal pentru fiecare canal.

2. Conectezi atat difuzoare, cat si un subwoofer

Atunci cand vrei sa adaugi un subwoofer trebuie sa te gandesti la o alta configuratie pentru amplificatorul pe care il vei utiliza. Un amplificator pe 3 canale poate fi utilizat pentru un singur set de difuzoare si un subwoofer. De asemenea, se poate utiliza un amplificator pe 4 canale, din care 2 canale vor fi utilizate impreuna pentru a asigura functionarea optima a subwooferului. Te poti gandi si la amplificatoare cu 5, 6 sau 8 canale pentru a asigura o flexibilitate mai mare sistemului tau, in functie de ceea ce iti doresti de la acesta.

3. Conectezi un subwoofer

Basul este mai dificil de amplificat decat restul spectrului de sunet, de aceea exista un numar foarte mare de amplificatoare pentru subwoofere dedicate exclusiv reproducerii basului.

Amplificatoarele Mono canal sunt amplificatoare create special pentru subwoofere. Acestea lucreaza cu o gama larga de impedante si au filtre speciale care ajuta la reproducerea basului. Chiar daca amplificatoarele pe 2, respectiv 4 canale pot fi conectate in asa fel incat puterea sa creasca si sa poata functiona un subwoofer, de cele mai multe ori nu pot face fata impedantei scazute a subwooferelor si se supraincalzesc sau intra in modul de protectie. Gama de amplificatoare mono de la Kicker este una completa si poate satisface o gama larga de necesitati. Mai mult, amplificatoarele Kicker din seria CX pot fi montate vertical pentru mai multa flexibilitate. Gasesti toate informatiile necesare despre acestea accesand urmatorul link:

4. Care este puterea de care are nevoie un subwoofer?

Daca vrei ca basul sa se intrepatrunda si sa existe un echilibru bun cu sistemul audio poti sa te ghidezi astfel in alegerea ta:

- Daca folosesti unitatea audio originala – alege un amplificator de bas intre 50-200 W RMS

- Daca utilizezi o unitate aftermarket - alege un amplificator de bas intre 200-300 W RMS

- Daca folosesti difuzoare amplificate de circa 50 W pe canal - alege un amplificator de bas intre 250-500 W RMS

- Daca utilizezi un sistem cu cel putin 100 W pe canal - alege un amplificator de bas de cel putin 1000 W RMS.

Trebuie sa te asiguri ca puterea RMS a subwooferului este cel putin egala cu cea a amplificatorului. Un alt aspect foarte important este acela de a verifica compatibilitatea dintre subwoofer si amplificator in ceea ce priveste impedanta. In cazul in care nu se potrivesc, amplificatorul se va supraincalzi.

Pentru intreaga oferta de echipamente car audio accesati:

Leave A Comment

Copyright © 2023 carhousekeeper.com. All rights reserved.