Alegerea unui sistem audio

Alegerea unui sistem audio

Voi intrebati, noi raspundem

Primim permanent mesaje de la voi cu diferite intrebari:

Cum aleg un sistem audio? La ce trebuie sa fiu atent? Am vazut ca boxa X are 5 stele in revista Y, sunt bune boxele? Este potrivit amplificatorul meu cu boxa aceasta? Exista o regula generala dupa care ma pot ghida in alegerea unui sistem audio?

Incercam sa va ajutam cu cateva raspunsuri.

1. Cum aleg un sistem audio?

In primul rand trebuie sa stiti ca nu exista o regula, un tipar ce poate fi aplicat tuturor. Sunt o multime de variabile de care trebuie sa tinem cont. Majoritatea pasionatilor audio tind sa spuna ca interesul lor este focusat catre un sunet de calitate. La nivel teorectic suna foarte bine, insa in realitate majoritatea suntem obligati sa pornim in cautarile noastre de la un buget. Aceasta suma este de fapt granita noastra, pana aici ne putem intinde, ori asta in cele mai multe cazuri inseamna o limitare. Industria audio este asemeni celorlalte industrii si aici pretul isi spune cuvantul. Un exemplu la indemana, din care sa intelegem usor ce se intampla, este industria auto. O masina Dacia Logan ofera conditii bune unui sofer pentru nevoile cotidiene. Am putea spune ca masina aceasta isi merita banii. Acelasi sofer are ocazia sa testeze o masina Ford Focus. Privite din exterior masinile au cam aceeasi dimesiune. Din punct de vedere al spatiului aparent, soferul masinii Dacia Logan nu va fi foarte impresionat. Incepe testul masinii Ford Focus, soferul deschide portiera, se aseaza in scaunul soferului, incep surprizele. Interiorul masinii este conceput diferit, pozitia la volan este mai confortabila, materialele folosite sunt de calitate, bordul este acoperit de tehnologie, etc. Porneste masina si dintr-o data diferentele sunt atat de evidente in favoarea masinii Ford Focus, incat soferul nostru uita de vechea lui masina Dacia Logan. In multe asemenea situatii alegerile noastre nu sunt altceva decat un compromis. Acestea sunt faptele si nu este nimic rau in a recunoaste aceasta situatie obiectiva. Cu siguranta putem fi fericiti cu o masina Dacia Logan, insa o masina superioara ne va imbunatati confortul suficient de mult incat sa conteze. Sa ne intoarcem la sistemul nostru audio. Bugetul va fi baza noastra, de aici pornim in cautarile noastre. Nu va grabiti, aveti rabdare, cautati cat mai multe informatii, apoi dupa ce ati gasit cateva variante de sisteme audio, este obligatoriu sa mergeti la o auditie . Dealerii din industria audio au pregatite sisteme pentru auditii in showroom, sunati la telefon si programati-va la o auditie. Va asiguram ca nu o sa deranjati, ba din contra, oamenii vor fi fericiti sa va primeasca. Mergeti la cel putin doua asemenea auditii. Doar comparand puteti intelege ce sunet va place.

2. La ce trebuie sa fiu atent?

In primul rand la dimensiunea camerei unde va fi plasat sistemul. Daca aveti o camera mica, cel mai bine ar fi sa alegeti boxe de raft (bookshelf speaker). Intr-o asemenea camera, o pereche de boxe mari, nu ar fi potrivite. Motivul acestei nepotriviri nu este de ordin vizual, boxa mare in camera mica, ci este direct legat de acustica camerei. Interactiunea acustica a unei boxe mari intr-o camera mica favorizeaza un tip de sunet incorect, neplacut urechii. Daca aveti o camera mare, lucrurile ar trebui sa fie mai simple , puteti folosi boxe mari, chiar un subwoofer pentru filme. Am subliniat in fraza de mai inainte cateva cuvinte, pentru ca dorim sa va atragem atentia asupra unui aspect foarte important si deloc de neglijat. Boxele interactioneaza acustic cu camera. Sunetul rezultat este o combinatie intre sunetul venit direct din boxe si reflexiile acestuia provenite din pereti, tavan, podea, etc. O camera mare nu garanteaza un sunet bun, insa va permite sa folositi dimensiunile generoase in favoarea dumneavoastra. Info gasiti pe blogul nostru:

3. Am vazut ca boxa X are 5 stele in revista Y, sunt bune boxele?

In cele mai multe cazuri acestea sunt articole ce fac parte din campania de marketing a producatorului boxei. Toate aceste informatii sunt folositoare in masura in care va ajuta sa descoperiti un produs nou. Sfatul nostru este sa ascultati boxele sau sistemul audio inainte de achizitie si sa nu cumparati bazandu-va exclusiv pe aceste articole. Odata ajuns sistemul acasa la dumneavoastra, sansele sa fiti nemultumiti de sunet sunt destul de mari.

4. Este potrivit amplificatorul meu cu boxa aceasta? Boxele si amplificatoarele au anumite caracteristici electrice. Teoretic, daca cunoasteti caracteristicile tehnice ale amplificatorului si boxelor puteti trage o concluzie. In realitate, sunt destul de multe situatii cand aceste caracteristici nu inseamna aproape nimic. Cel mai simplu pentru dumneavoastra este sa mergeti la o auditie. Lasati urechea sa va spuna daca boxa este potrivita cu amplificatorul. Cereti dealerului sa incerce diferite combinatii de boxe plus amplificatoare si decideti ce va place cu adevarat. Sunetul trebuie sa fie potrivit pentru urechea dumneavoastra, nu pentru urechea lui X sau Y.

5. Exista o regula generala dupa care ma pot ghida in alegerea unui sistem audio?

Incercati sa alegeti componentele unui sistem audio in urma unei auditii. Experienta personala este regula de aur in domeniul audio. La final, alegeti ce va place, ce se potriveste cu urechea dumneavoastra.

Succes!

O larga varietate de sisteme stereo puteti gasi aici link, iar sisteme surround va punem la dispozitie spre studio aici link .

Leave A Comment

Copyright © 2023 carhousekeeper.com. All rights reserved.